Topfavoriet Van Aert maakt ploegenspel af en sprint in spectaculaire editie naar winst
Wout van Aert heeft Gent-Wevelgem gewonnen. De Belg van Jumbo-Visma maakte met zijn land- en ploeggenoot Nathan Van Hooydonck meer dan 180 kilometer deel uit van een kopgroep en was uiteindelijk in een sprint van zeven man de sterkste.
Met twee ploegen minder dan vooraf gepland ging de 83ste editie van start. Trek-Segafredo maakte zaterdag al bekend dat ze niet van start konden gaan als gevolg van een coronabesmetting in de ploeg, een dag later kreeg Bora-Hansgrohe zelfs een startverbod opgelegd. Zonder een meter gereden te hebben was de semi-klassieker al ontdaan van grote namen als Mads Pedersen, Jasper Stuyven, Nils Pollitt en Pascal Ackermann. Nederlander Mathieu van der Poel liet eerder al verstek gaan. Hij rijdt komende week alleen nog Dwars door Vlaanderen in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen.
Het begin van de wedstrijd was onrustig. Vijf renners reden weg, maar nadat Christophe Noppe zich liet terugzakken bleven alleen Stefan Bissegger, Jonas Rutsch, Laurenz Rex en Yevgeni Fedorov vooraan over. Lang duurde hun avontuur echter niet. Al voordat het peloton naar de gevreesde De Moeren trok werd het peloton in waaiers getrokken. Door toedoen van Ineos-Grenadiers slaagden 21 renners erin om weg te rijden. Topfavoriet Van Aert was net als zijn ploegmaat Van Hooydonck alert. Ook Sam Bennett, Matteo Trentin en Nizzolo behoorden tot de prominenten in de voorste groep.
Slag gemist
Deceuninck-Quick Step was een paar dagen eerder nog oppermachtig in de E3 Saxo Bank Classic, maar was zondag iets minder bij de les. Weliswaar maakte Bennett deel uit van de kopgroep, maar was hij daarmee ook de enige blauwhemd in de voorste groep waar verder vier renners van BikeExchange zaten (met Michael Matthews). Na 150 kilometer koers probeerden Zdenek Stybar en Davide Ballerini de oversteek te maken naar de grote kopgroep. Ondertussen werd er nog een extra hindernis aan de wedstrijd toegevoegd: door een brand in het nabijgelegen Menen werd de finale iets aangepast.
Stybar en Ballerini kwamen tot op 30 seconden van de koplopers, maar voor de zogenoemde Plugstreets (onverharde stroken) werden ze weer ingerekend. Daar regende het lekke banden en werd het peloton alsmaar groter. Wat ook groter werd? De voorsprong van de kopgroep. Deceuninck-Quick Step zag de koers langzaam maar zeker uit vingers glippen.
Op de tweede passage van de Kemmelberg trok Van Hooydonck in dienst van zijn land- en ploeggenoot Van Aert stevig door, met als gevolg dat de kopgroep werd uitgedund tot slechts negen renners. Danny van Poppel, Stefan Küng, Trentin, Nizzolo, Colbrelli, Matthews en Bennett overleefden de schifting. Alle ogen waren bij de derde en tevens laatste passage van de steile hindernis gericht op Van Aert, die geacht werd om de sprinters op de Kemmelberg te lossen. Dat lukte de Belg niet: alleen zijn ploeggenoot Van Hooydonck moest eraf. Hij keerde in de afdaling wel weer terug.
Diezelfde Van Hooydonck zorgde er vijftien kilometer voor de meet voor dat Van Poppel en Bennett eraf moesten. Bennett maakte na de Kemmelberg al een slechte indruk en gaf zelfs al fietsend over, maar door toedoen van de Belg was het definitief gedaan met de op papier snelste man uit de kopgroep.
Het draaide ondanks een poging van Küng - die vakkundig door Van Hooydonck werd teruggepakt - uit op een sprint. De Zwitsers kampioen ging de sprint van ver aan, maar was niet opgewassen tegen Van Aert die voor het eerst in zijn loopbaan Gent-Wevelgem won. Nizzolo finishte in zijn wiel als tweede voor Trentin. Dylan van Baarle reed in de slotfase weg uit de achtervolgende groep en finishte als beste Nederlander op de achtste plek.
Na afloop was Van Aert vol lof over zijn ploeggenoot Van Hooydock. ,,Hij was echt fantastisch sterk", zei hij na afloop. Lees hier de reactie van Van Aert.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Renners Trek-Segafredo niet in Gent-Wevelgem door corona
-
PREMIUM
Vossenhol, Kortekeer, Berendries, Jagerij en Oude Kwaremont: handleiding bij Vlaamse wielerpret
Met Brugge - De Panne barstte de koers gisteren weer los in Vlaanderen. Dik twee weken wielerpret, met hopelijk de Franse uitsmijter Parijs-Roubaix. Een korte handleiding in vijf delen. -
PREMIUM
Zó sloop je Mathieu van der Poel
E3 Harelbeke werd uiteindelijk de grote ‘hoe sloop je Mathieu van der Poel-show’. Een week voor de Ronde van Vlaanderen slaagde Deceuninck-Quick Step voor die proef. Van der Poel: ,,Ze waren met te veel.’ -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMMachtsverschuiving
Van der Poel, Van Aert, Pogacar: twintigers nemen de macht over in het peloton
De jeugd regeert in het peloton. Oudgedienden als Greg Van Avermaet en Niki Terpstra komen in de verdrukking. ,,Het wordt voor hen elk jaar moeilijker om een monument te winnen.’’
-
24
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Van Aert looft ploeggenoot na winst Gent-Wevelgem: 'Hij was fantastisch sterk’
Voor de vijftigste keer in de geschiedenis van Gent-Wevelgem pakte een Belg de overwinning. Wout van Aert mocht na een koers van 254 kilometer zijn handen in de lucht steken, maar dat had hij waarschijnlijk niet mogen doen als zijn ploegmaat Nathan Van Hooydonck niet zo sterk was. ,,Hij was echt fantastisch vandaag", vertelde Van Aert na afloop. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.