Volledig scherm
Mathieu van der Poel. Links Eli Iserbyt. © photo: Cor Vos

Topfavoriet Van der Poel pakt derde Europese titel op rij

Belgen op twee én drieMathieu van der Poel is in het Italiaanse Silvelle voor de derde keer op rij Europees kampioen veldrijden geworden. Na 2017 en 2018 was de wereldkampioen uit Noord-Brabant ook dit jaar de sterkste. 

Van der Poel streed lange tijd met vijf Belgen om het hoogste treetje. Hij moest hard werken om Eli Iserbyt in de slotronde van de lastige modderige omloop van zich af te houden. Met een ultieme versnelling in de laatste ronde wist hij toch nog los te komen en het goud te bemachtigen.

Iserbyt hield het het langste vol. Hij eindigde kort na Van der Poel als tweede en pakte het zilver. Diens landgenoot Laurens Sweeck finishte als derde en verdiende brons. Lars van der Haar werd na een prima race vijfde. 

,,Ik ben blij met de trui, maar makkelijk was het niet”, zei Van der Poel aan de meet. ,,Het was op dit parcours moeilijk het verschil te maken.” Van der Poel reed pas zijn tweede veldrit van het seizoen, nadat hij er al een zwaar wegseizoen op heeft zitten. De Nederlandse alleskunner won ook al zijn eerste veldrit van het seizoen: de Superprestigecross in Ruddervoorde.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © photo: Cor Vos

Van der Poel reed pas zijn tweede veldrit van het seizoen, maar de wereldkampioen gold niettemin als torenhoge favoriet. De Brabander kreeg echter heel wat te stellen met diverse Belgen. Quinten Hermans was de vroege aanvaller die vanaf de start vaart maakte. Van der Poel kon goed volgen en nam zelf in de derde ronde het initiatief. Hij versnelde, maar slaagde er niet in los te komen.

Iserbyt, die dit seizoen indruk maakte met overwinningen in de wereldbeker, plaatste een pittige demarrage in de vierde van de zeven af te leggen ronden en dwong Van der Poel tot een grote inspanning. Iserbyt raakte even uit balans in een kuil, waarna Van der Poel weer aansloot. Vrijwel meteen nam Michael Vanthourenhout de aanval over, waarna Van der Poel opnieuw in de achtervolging moest.

Met ingaan van de laatste ronde zat Van der Poel allerminst comfortabel, met Iserbyt, Vanthourenhout, Hermans en Sweeck nog dicht op zijn wiel. De matador van het veldrijden, die ook tot de wereldtop behoort in het mountainbiken en wielrennen op de weg, zette in de slotronde nogmaals zelf aan. Deze keer sloeg hij wel een gaatje, ook al beet Iserbyt goed van zich af. De kleine Belg kon niet meer voorkomen dat Van der Poel zijn hattrick aan Europese titels kon voltooien.

“Ik ben blij met de trui, maar makkelijk was het niet”, zei Van der Poel aan de meet. “Het was op dit parcours moeilijk het verschil te maken.”

Volledig scherm
Mathieu van der Poel is voor de derde keer op rij Europees kampioen veldrijden. © ANP