Volledig scherm
© afp

Toptalent López wint zware bergrit, Kelderman naar plek 5 in klassement

Na talloze steile muren en overgangsetappes konden de toppers zich niet langer verstoppen in de bergrit naar Calar Alto. Estevan Chaves stortte in, terwijl Wilco Kelderman uitstekende zaken deed. De ritzege was voor het Colombiaanse toptalent Miguel Ángel López.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Door Sjors Tanis

De eerste grote bergetappe, van 187,5 kilometer, kende het zwaartepunt aan het slot, met twee beklimmingen van eerste categorie in de laatste 40 kilometer. Op de vlakke, maar natte wegen in de buurt van startplaats Lorca reed een kopgroep van 14 renners weg. Daarbij twee Nederlanders: Antwan Tolhoek (LottoNL-Jumbo) en Lennard Hofstede (Team Sunweb).

Lang gebeurde er niets in het peloton, tot Orica-Scott de aanval opende via Simon Yates. De Brit reed op de Alto de Velefique naar de laatste overlevenden van de vroege vlucht toe, om even later samen met John Darwin Atapuma en Romain Bardet aan de slotklim te beginnen.

In het peloton kwam er oorlog op de steile stroken van de Calor Alto. Bahrain-Merida maakte tempo in het peloton, maar de eerste versnelling kwam van Alberto Contador, die direct werd gevolgd door een counter van Bahrain-kopman Vincenzo Nibali. De meeste toppers, waaronder Wilco Kelderman, konden volgen, maar Esteban Chaves en het BMC-duo Tejay van Garderen/Nicolas Roche moesten daar de favorietengroep al laten gaan.

Door het tempo bij de favorieten hielden Atapuma en Bardet, die Simon Yates hadden achter gelaten, geen stand op kop. Zeven kilometer voor de streep werden ze bijgehaald, waarna de bloedstollende ontknoping volgde in de steile voorlaatste kilometer.

Nibali plaatste de eerste serieuze aanval en leek op weg naar de zege, totdat toptalent Miguel Ángel López binnen no-time naar de Italiaan toereed. Klassementsleider Froome probeerde de Colombiaan van Astana te volgen, maar dat lukte niet. Zo pakte López zijn eerste ritzege ooit in een grote ronde.

Froome werd tweede, voor Nibali en Kelderman, die eindigde in de groep van Froome en Nibali en naar plek vijf in het klassement stijgt. Chaves was de grote verliezer van de dag: de Colombiaan verloor ruim twee minuten en zakt naar de derde plaats. De voorsprong van Froome op naaste belager Nibali is 1'19.

Wout Poels staat 13de in het klassement, vlak voor Sam Oomen (14de) en Steven Kruijswijk (15de).

(bekijk de uitslag onder de foto)

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© epa

Uitslag 11de etappe
1. Miguel Ángel López
2. Chris Froome +0.14
3. Vincenzo Nibali z.t.
4. Wilco Kelderman z.t.
5. Romain Bardet +0.31

Algemeen klassement
1. Chris Froome
2. Vincenzo Nibali +1.19
3. Esteban Chaves +2.33
4. David de la Cruz +2.36
5. Wilco Kelderman +2.37

Liveblog

 geen nieuwe berichten

0 km

Miguel Ángel López wint de etappe, voor Froome, Nibali en Kelderman, die vierde wordt en stijgt naar 5 in het klassement. Froome blijft leiders, terwijl Chaves 2 minuten verliest en van het podium valt.

1 km

López (Astana) rijdt weg en lijkt de ritzege te pakken. Nibali en Froome daarachter.

1,5 km

Nibali versnelt. Nieve probeert te reageren, maar dat lukt niet. Het is nog lang, maar Nibali is sterk.

2 km

Nieve versnelt, maar de rest volgt. Het is spannend tot de laatste kilometer.

3,5 km

De toppers komen weer aan de steilere stukken van de Calor Alto. Wie wint deze eerste bergrit met finish bergop?

4,5 km

Pellizotti blijft gas geven voor kopman Nibali. De groep Aru/Kruijswijk zit op 35 seconden, Chaves en Oomen zitten op bijna één minuut.

6,5 km

De steile kilometers van de beklimming zitten erop. De namen van de mannen voorin: Nieve, Froome, Bardet, Miguel Ángel López, Atapuma, Kelderman, Pellizotti, Nibali, Contdor en Zakarin.

7,5 km

Atapuma en Bardet worden gegrepen door de favorieten onder aanvoering van Pellizotti in dienst van Nibali.

8 km

Moscon sleurt en sleurt op kop bij de favorieten. De groep met Froome volgt op 20 seconden van de twee leiders, die het niet lijken te redden. Moscon past nu en laat het werk over aan Nieve.

8,5 km

Steven Kruijswijk zit in de groep met Fabio Aru en David de la Cruz. Sam Oomen zit 15 seconden verder in de groep-Chaves.

9,5 km

Nieve en Moscon maken tempo voor Froome in de groep met favorieten, die op 50 seconden volgen van Bardet en Atapuma. De groep met Aru zit op 20 seconden, terwijl Chaves al 40 seconden toegeeft.

10 km

Esteban Chaves en Fabio Aru zijn niet mee bij de favorieten. Kelderman sluit op het laatste moment aan, terwijl ook Ilnoer Zakarin en Miguel Ángel López mee zijn met Moscon, Nieve, Froome, Pellizotti, Nibali en Contador.

10 km

Contador versnelt! Nibali volt en neemt meteen over, maar Gianni Moscon rijdt een strak tempo in dienst van kopman Froome. Door de versnellingen komen de favorieten tot op 1'10 van de kop van de wedstrijd.

11 km

David de la Cruz heeft een lekke band en moet even achtervolgen. De kopman van Quick Step kan nog terugkeren. Op kop in het peloton nu Franco Pellizotti (Bahrain Merida), terwijl Visconti nog wacht om ook mee te doen in het treintje van de ploeg-Nibali.

12 km

Simon Yates volgt op 32 seconden van het duo aan kop. Nog altijd Bahrain-Merida op kop in het peloton met Antonio Nibali, het broertje van kopman Vincenzo Nibali. Het peloton volgt op 2 minuten.

13 km

Koen Bouwman haakt af in het peloton door het tempo van Bahrain-Merida. Bardet en Atapuma hebben nog 2'20 op de favorieten.

13 km

Bahrain-Merida neemt nu het initiatief in het peloton, terwijl Simon Yates past in de kopgroep. Wacht Yates op kopman Chaves of kan hij gewoon niet beter?

14 km

Froome heeft nog vijf ploeggenoten voor zich uit, waar Salvatore Puccio tempo maakt, al zal de ritzege naar één van de leiders gaan.

15 km

Het koptrio Bardet/Simon Yates/Atapuma begint aan de slotklim naar Calar Alto. Het peloton volgt op 2'35. Het gat moet groot genoeg zijn voor de sterke klimmers vooraan.

17 km

Simon Yates rijdt hard door in de afdaling en Bardet volgt. Visconti moeten al tientallen meters laten.

laad oudere berichten