Volledig scherm
In 2015 start de Tour de France wellicht onder de Dom © AD fotomontage

Tour de France 2015 start in Utrecht

UtrechtDe Tour de France start in 2015 in Utrecht. De organisatie van Tour heeft dat aan de gemeente bevestigd. Maar de 10 miljoen euro, die de Grand Départ, het begin van het grootste wielerspektakel ter wereld kost, moet nog wel op tafel.

Volledig scherm
Burgemeester Wolfsen bij de start van de Tour in 2008 © anp

Dat hebben meerdere bronnen bevestigd aan deze krant. De gemeenteraad zegde dit jaar 5 miljoen euro toe om het meerdaagse evenement naar de Domstad te halen. De rest moet van sponsoren komen.

Volgens een bron is er tot nu toe nog maar 1,5 miljoen euro uit het bedrijfsleven opgehaald, en dan vooral via 'deals' met gesloten beurzen. Hoe de resterende 3,5 miljoen euro wordt ingevuld, is nog onduidelijk. 'Maar uiteindelijk komt dat wel goed,' stelt een andere bron. Dat punt staat op de agenda van een ingelaste geheime vergadering van de Utrechtse gemeenteraad eind deze maand. De nominatie wordt op 31 oktober vertrouwelijk besproken. In de uitnodiging staat dat de bespreking over de portefeuille van sportwethouder Spigt gaat en dat de agenda vertrouwelijk is.

Ontmoeting Prudhomme en Wolfsen
Het geld is een belangrijk punt op de agenda. 'Het lijkt er sterk op dat het geld er wel komt,' zegt een bron dichtbij het vuur. Tourdirecteur Christian Prudhomme zou in september nog naar Utrecht komen om met burgemeester Wolfsen de laatste plooien glad te strijken, maar dat bezoek is uitgesteld tot november.

Het is de verwachting dat Prudhomme en Wolfsen dan een handtekening zullen zetten. Hoe de gemeente wil zorgen dat de 10 miljoen er ook echt komt, is nog niet duidelijk. Een meerderheid van de gemeenteraad vond de 5 miljoen, in deze tijden van crisis, meer dan genoeg. Wolfsen zei dat het draagvlak er wel moet zijn in de stad. Daarom moest het bedrijfsleven de andere helft ophoesten. Tot nu toe staan weinig bedrijven te trappelen om te investeren in de Tour, zeker nadat hoofdsponsor Rabo­bank afhaakte vanwege alle dopingperikelen in de wielersport.

 
Maar uiteindelijk komt dat wel goed
Een bron over hoe de resterende 3,5 miljoen euro moet worden ingevuld

Jarenlange lobby
Utrecht voert al meer dan 10 jaar een intensieve lobby om het prestigieuze evenement naar Utrecht te halen. In 2010 leek dat te lukken, totdat Rotterdam er opeens met de buit vandoor ging. 5 jaar later lukt het wel, tenminste als de 10 miljoen euro ook echt op tafel komt. 

Burgemeester Wolfsen bezoekt aanstaande dinsdag Parijs om de presentatie bij te wonen van de Tour de France 2014. Komende zomer start de Tour in het Britse graafschap Yorkshire. Rotterdam besteedde in 2010 zo'n 14 miljoen euro aan de Tourstart. De gemeente Utrecht denkt het met 10 miljoen te kunnen. 

Er wordt geschat dat er zo'n 750.000 bezoekers op het evenement afkomen. Het bedrijfsleven kan de daarmee gemaakte sponsorkosten goed terugverdienen, zo is de gedachte. De gemeente Rotterdam stelde dat de Départ de stad 33 miljoen had opgeleverd, maar veel middenstanders zeiden er niets van te hebben gemerkt.

  1. Alaphilippe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar
    Mathieu van der Poel 4e

    Alaphilip­pe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar

    De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d’Or gewonnen, de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar ten deel valt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic. Mathieu van der Poel eindigde als vierde en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de twaalf genomineerden, werd vijfde in de verkiezing.