Volledig scherm
PREMIUM
Dylan Groenewegen wint met groot machtsvertoon de massasprint van de 7de etappe (Fougères-Chartres) van de Tour in 2018. Met een vinger voor zijn mond, zijn critici tot stilte manend. © AFP

‘Tour gaat boven alles, maar ik wil ook nu winnen’

Dylan GroenewegenVoor Dylan Groenewegen (25) geldt Parijs-Nice als een blauwdruk voor de Tour de France in de zomer. Na de eerste etappe ligt een gele trui te wachten. En ook nu kijkt iedereen naar Groenewegen, misschien wel de snelste sprinter van allemaal.

Quote

Denken aan geel? Mensen denken dat ik daar elke dag mee bezig ben, maar dat is niet het geval.

Dylan Groenewegen

Door Daan Hakkenberg en Hidde van Warmerdam

De Tour de France is nog vier maanden weg, maar Dylan Groenewegen gaat deze week alvast op verkenning in Frankrijk. Twee keer kwam hij de afgelopen maand al juichend over de streep, maar in Parijs-Nice treft hij voor het eerst tegenstand van Tour-kaliber. Mark Cavendish, Marcel Kittel, Caleb Ewan, André Greipel, Arnaud Démare: de eerste drie etappes beloven een sprintersbal te worden.

En Groenewegen staat inmiddels te boek als misschien wel de snelste van allemaal. Na zijn dubbele ritzege in de afgelopen Tour trad hij definitief toe tot het gilde van ‘s wereld beste sprinters. Het maakt dat zijn ploeg Jumbo-Visma voorzichtig met hem is. Groenewegen dient zich volledig toe leggen op sprintsucces in de Tour en Vuelta en anders dan voorgaande jaren rijdt hij geen Vlaamse wedstrijden.

  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’