Volledig scherm
Tom Dumoulin deelt handtekeningen uit aan jonge fans in Frankrijk. © BSR Agency

Tour-voorbereiding Dumoulin vol twijfels na opgave in Dauphiné

Knie wordt opnieuw onderzochtDe knieblessure die Tom Dumoulin opliep in de Giro d’Italia blijft de kopman van Sunweb parten spelen. Vandaag meldde de ploeg dat Dumoulin vanwege de knie niet van start gaat in de zevende etappe van het Critérium du Dauphiné, een belangrijke graadmeter voor de Tour de France die op 6 juli van start gaat. Dumoulin laat zijn knie in Nederland opnieuw onderzoeken.

In een bericht op de website laat Sunweb weten dat Dumoulin de beslissing uit voorzorg heeft genomen. ,,Dit is echt een preventieve maatregel", zegt teamarts Camiel Aldershof. ,,Voor de Dauphiné zeiden we geen risico te willen nemen en dat is precies wat we nu doen. Deze week stemt tot tevredenheid: we hebben de situatie van dag tot dag bekeken en natuurlijk waren er ups én downs, maar dat was te verwachten.”

Gisteren na de etappe voelde ik me best goed, maar 's avonds keerde de irritatie in de knie terug”, zegt Dumoulin zelf. ,,Ik vind het niet nodig om risico te nemen met de knie, dus het is beter om nu rust te nemen voor de hoogtestage die maandag begint.” Gisteren liet Dumoulin nog weten voluit te willen gaan in de bergetappes in de Dauphiné.

Quote

Als die knie niet verbetert, of ik de vorm die ik nu heb niet kan uitbreiden, dan heeft het voor mij niet zoveel zin

Dumoulin afgelopen donderdag

Tour niet in gevaar

Dumoulin laat voor de zekerheid zijn knie onderzoeken in Nederland. Deelname aan de Ronde van Frankrijk staat niet op het spel, verzekert ploegleider Aike Visbeek. ,,Nee, de Tour is voor hem niet in gevaar. Er is helemaal geen paniek.”

,,Over het algemeen voelde zijn knie goed”, zegt Visbeek. ,,Vrijdagavond was het wat minder: er was meer reactie en dus is beslist om hem niet meer te laten starten. Dit was een scenario waar we rekening mee hadden gehouden.”

Dumoulin laat in eigen land een scan verrichten van de knie en keert dan, als alles goed gaat, zondagavond terug naar Frankrijk voor een trainingskamp van twee weken. ,,Natuurlijk is dit niet de ideale voorbereiding, je bent liever gezond. Het zou vervelend zijn voor Tom als hij nu drie of vier dagen trainingskamp mist, dan wordt het krap richting die Tour. Maar voor alle duidelijkheid, zoals de zaken nu staan, komt een Tourdeelname niet in gevaar, tenzij er zich nog ontwikkelingen voordoen.’’

Twijfels

Dumoulin plaatste eerder al zijn vraagtekens bij deelname aan de Ronde van Frankrijk. ,,Het ligt eraan of ik dat wel moet willen als die knie niet honderd procent is. Als die knie niet verbetert, of ik de vorm die ik nu heb niet kan uitbreiden, dan heeft het voor mij niet zoveel zin", zei hij donderdag.

Dumoulin stond na de zesde etappe in de Dauphiné op de 42e plaats in het klassement, op bijna 14 minuten van leider Adam Yates. Afgelopen woensdag moest hij in de individuele tijdrit over 26 kilometer genoegen nemen met de derde plaats, op 47 seconden van winnaar Wout van Aert uit België. ,,Ik zou hier in de vorm willen zijn dat ik kan koersen en winnen, maar dat ben ik niet. Ik weet waarom en ik weet dat ik niet meer moet verwachten. Dit is wat het is”, zei de teleurgestelde tijdritspecialist na afloop.

Dumoulin stapte vorige maand in de Ronde van Italië al snel af met een knieblessure, het gevolg van een valpartij. De Giro was zijn hoofddoel voor dit seizoen, maar nu is zijn vizier volledig gericht op de Ronde van Frankrijk, die begin juli in Brussel begint. In de Dauphiné maakte hij zijn rentree.

Volledig scherm
© BSR Agency