Volledig scherm
Christian Prudhomme, directeur van Tour-organisatie ASO, burgemeester Jan van Zanen en wethouder Jeroen Kreijkamp onthullen in het centrum de 'Grand Velo' © anp

Tourstart Utrecht kostte vier ton meer dan gedacht

Hoewel de start van de Tour de France volgens het eindonderzoek van de Universiteit Utrecht een groot succes was, heeft de Tour-organisatie wel een verlies van bijna 400.000 euro geleden. De Tourorganisatie moest in de laatste dagen nog extra kosten maken door de extreme hitte.

De organisatie van het Grand Départ heeft de stad Utrecht in totaal 15,6 miljoen euro gekost en sluit af met een tekort 386.000 euro. De extreme hitte die Utrecht en de Tourstad in de greep hield heeft ruim 150.000 euro gekost die niet was begroot.

Zo gaf de organisatie dat geld uit aan extra standpijpen voor watertappunten, extra gebotteld water en extra voorzieningen voor Tourmakers. Die hittemaatregelen werden met Vitens en Randstad besproken en akkoord bevonden door het stadsbestuur.

Auto bleef thuis
Ook had de organisatie gehoopt meer geld binnen te halen via de diverse transferia, die aan de rand van de stad werden gerealiseerd. Mede vanwege het warme weer en een succesvolle fietscampagne zijn er veel minder bezoekers met de auto gekomen dan gedacht. Daardoor is er op dat vlak een tekort ontstaan van 185.000 euro.

Tenslotte is er via het Business Peloton Utrecht minder geld binnengekomen dan verwacht. Als reactie daarop heeft de organisatie moeten knippen in de kostenkant en is er extra geld uit het Ondernemersfonds naar de Tourstart gegaan, maar uiteindelijk was er nog een tekort van 50.000 euro.

Volledig scherm
Het Utrecht-Zeeland Peloton door de Zadelstraat © Pim Ras

Mooi rapportcijfer
Daartegenover staat volgens het onderzoek van de universiteit dat de Tour een groot succes was. De Tourstart kreeg van bezoekers een hoogwaarderingscijfer; een 8,4. Ook het activiteitenprogramma rondom de Tour werd door de bezoekers gewaardeerd en beoordeeld met een 8,2.

De Tour in Utrecht heeft de stad 23 miljoen euro opgeleverd, al vindt de gemeente dat de economische effecten wat zuinig zijn gepresenteerd in het rapport.  Ook de regio heeft weten te verdienen aan de Tourstart, waardoor de totale waarde in de provincie op 25,3 miljoen euro uitkomt. Een vergelijking met de Tourstart van 2010 in Rotterdam is volgens de onderzoekers moeilijk te maken, al lijkt het er volgens hen op dat de economische impact groter is dan de start in Rotterdam.

Vier dagen feest
De onderzoekers concluderen verder dat de organisatie vrijwel alle vooraf gestelde doelstellingen zijn gehaald, zoals het veilig en goed organiseren van de start en het beste van de stad laten zien door middel van bijvoorbeeld cultuur. ,,De Tourstart was een groot succes: het was vier dagen feest in de stad."