Volledig scherm
Chris Froome. © EPA

Twijfels over aanpak Froome in dopingzaak

Chris Froome hoopt volgend seizoen zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk te winnen. Het is echter nog niet zeker dat de Keniaanse Brit aan de start zal verschijnen.

Froomey moet eerst bewijzen dat zijn afwijkende test op Salbumol tijdens de voorbije Ronde van Spanje niet abnormaal was. ,,Wat hij nu probeert te doen is een groot risico'', zei Rocco Taminelli, de advocaat van Diego Ulissi, tegen VeloNews. De man weet waarover hij spreekt. Hij vertegenwoordigde Ulissi toen die betrapt werd op een te hoog Salbutamolgehalte (1.920 nanogram tegenover 2.000 nanogram van Froome). De Italiaanse klimmer van UAE Emirates werd toen negen maanden geschorst.

Ulissi onderging testen om te kijken hoe zijn lichaam reageert op verschillende dosissen van het astmaproduct, een procedure die Froome mogelijk ook zal gebruiken. 

,,Ulissi was nalatig, maar hij wilde niet valsspelen. Hij nam het product voor zijn gezondheid en werd daarom maar voor negen maanden geschorst.”, zegt Taminelli. ,,Froome pakt het anders aan: hij zegt dat hij de toelaatbare hoeveelheid nam maar dat zijn lichaam het product niet uitstootte. Zijn stelling bewijzen is het moeilijkste, ook al heeft hij met Mike Morgen een topadvocaat aan zijn zijde. Als hij dit niet kan bewijzen hangt er een schorsing van twee jaar boven zijn hoofd. Ook verliest hij dan zijn Vuelta-zege en zijn WK-medaille.'' 

Volledig scherm
Diego Ulissi. © photo: Cor Vos