Volledig scherm
© belga

Valgren wint bloedstollende Amstel Gold Race

Michael Valgren heeft na de Omloop Het Nieuwsblad ook de 53ste Amstel Gold Race gewonnen. De Deen vloerde Roman Kreuziger na een zinderende finale in een sprint-a-deux. Enrico Gasparotto werd derde.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© photo_news

Door Victor-Jan Vanparijs

Al vroeg in de wedstrijd vormde zich een kopgroep van negen renners, met daarbij twee Nederlanders. Bram Tankink (Lotto-Jumbo), bezig aan zijn laatste seizoen, en Oscar Riesebeek (Roompot) gingen op pad met Tsgabu Grmay (Trek), Willie Smit (Katjoesja), Matteo Bono (UAE), Lawson Craddock (EF Education), Edward Dunbar (Aqua Blue), Marco Tizza (Nippo) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise). Zij kregen een maximale voorsprong van zestien minuten. Voor Tankink, woonachtig in de buurt van Maastricht, was het een fraai eresaluut in zijn laatste Amstel Gold Race. 

In het peloton namen Movistar (Valverde), BORA (Sagan) en Astana (Valgren) het heft in handen. Zij controleerden de koers en brachten de voorsprong stukje bij beetje terug. De rekensom bleek te kloppen. Na de Gulpenerberg bedroeg de voorsprong nog maar tweeënhalve minuut. Tankink moest zijn metgezellen op 36 kilometer van de aankomst laten rijden. De Tukker nam afscheid in stijl.

In het peloton meldden de grote kanonnen zich voorin. De voorbode voor een schitterende finale. Tosh van der Sande reed zich leeg in dienst van Tiesj Benoot en Tim Wellens. Ook Mikel Landa was attent: de Bask gooide tot twee keer toe de knuppel in het hoenderhok. Daarna was het de beurt aan Jon Izagirre, vorig jaar zevende in Limburg. De broer van Gorka sloeg meteen een gat en ging op zoek naar de kopgroep maar werd weer teruggefloten door de andere favorieten. Ook Sagan testte even de benen, maar hield zich daarna weer gedeisd. Met Enrico Gasparotto (2012, 2016) en Roman Kreuziger (2013) gingen twee oud-winnaars samen op pad. Het duo verstond elkaar wonderwel en samen gingen ze op zoek naar het restant van de kopgroep.

Bij de achtervolgers was Greg van Avermaet de volgende die wist weg te springen. De Olympisch kampioen nam de Fransman Rudy Molard mee in zijn wiel. Onder aanvoering van Peter Sagan en Jakob Fuglsang werd het duo teruggefloten. Daarna was het moment van Alejandro Valverde daar. El Imbatido gooide het merendeel van de favorieten overboord. Onder meer Sagan, Fuglsang  en Alaphilippe waren wel mee. Wat volgde was een spervuur aan demarrages. Ook vroege vluchters Preben van Hecke en Oscar Riesebeek probeerden nog weg te springen.

Op twee kilometer van de streep sloegen Roman Kreuziger en Michael Valgren de handen in elkaar. Peter Sagan (oud-teamgenoot van Kreuziger) liet een gaatje vallen. Enrico Gasparatto wilde de sprong nog maken maar kwam te laat. In de sprint was Kreuziger niet opgewassen tegen de Deen, die na de Omloop Het Nieuwsblad ook de Amstel Gold Race aan zijn palmares mag toevoegen. 

Merckx
Slechts één renner slaagde er eerder in om zowel de Omloop Het Nieuwsblad als de Amstel Gold Race in hetzelfde seizoen te winnen: Eddy Merckx in 1973. 

,,Onvoorstelbaar'', zei de verdiende winnaar na afloop van de wedstrijd. ,,Mijn tweede aanval was de juiste. Ik heb het afgemaakt en ben heel blij met deze overwinning, ook voor het team. Het zit goed met de toekomst van het Deense wielrennen.''

Uitslag
1. Michael Valgren, Den, Ast: 6.34.25
2. Roman Kreuziger, Tsj, Mit: z.t.
3. Enrico Gasparotto, Ita, Bhr: z.t.
4. Peter Sagan, Slw, Bor: +0.12
5. Alejandro Valverde, Spa, Mov: z.t.
6. Tim Wellens, Bel, Lot: z.t.
7. Julian Alaphilippe, Fra, Qst: z.t.
8. Jakob Fuglsang, Den, Ast: z.t.
9. Lawson Craddock, VS, Edu: z.t.
10. Jelle Vanendert, Bel, Lot: z.t.
21. Oscar Riesebeek, Ned, Roo, +0.56
28. Robert Gesink, Ned, Tlj, +2.11
35. Bauke Mollema, Ned, Tre, z.t.
41. Pim Ligthart, Ned, Roo, +3.26
45. Bert-Jan Lindeman, Ned, Tlj, z.t.

Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© belga
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Valgren wint!

Michael Valgren Andersen wint een schitterende Amstel Gold Race! Roman Kreuziger strandt in het wiel van de Deen. Enrico Gasparotto is derde.

1 km

Gasparotto countert, ook Tim Wellens wil graag de sprong naar voren.

2 km

En weer Valgren! De Deen krijgt het gezelschap van Kreuziger. Sagan weigert de kloof te dichten. Is het duo gaan vliegen?

4 km

Valgren, de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, springt weg. Hij wordt teruggehaald door onder meer Wellens en Sagan.

6 km

Wat een wedstrijd! Vroege vluchters Riesebeek en Van Hecke springen weg, maar worden gebruikt als springplank voor Jakob Fuglsang. Valverde komt aansluiten. Alaphilippe volgt en neemt Sagan mee.

7 km

Valverde, Sagan, Alaphilippe, Tim Wellens, Fuglsang, Valgren Andersen, Gasparotto, Kreuziger en vroege vluchters Bono, Riesebeek, Craddock en de eeuwige Preben Van Hecke vormen nu de kopgroep.

8 km

Fuglsang demarreert. Hij krijg Riesebeek en Bono, twee vroege vluchters mee.

9 km

De favorieten bestoken elkaar, in de voorste groep rijden ook nog enkele overblijvers uit de vroege vlucht.

12 km

Alejandro Valverde voelt dat het moment daar is. De Spanjaard demarreert en gooit onder meer Van Avermaet en Gilbert overboord.

16 km

De koplopers zijn ingelopen. Alaphilippe valt aan, Dylan Teuns springt mee in zijn wiel.

17 km

Julian Alaphilippe wordt in stelling gebracht door Pieter Serry.

20 km

Pech voor Matthews! De Australiër staat met een lekke band langs de kant.

23 km

Enrico Gasparotto en Roman Kreuziger beslissen dat het moment gekomen is en gaan samen op pad. De Italiaan won de koers in 2012 en 2016, Kreuziger was de primus in 2013.

27 km

Izagirre wordt tot de orde geroepen. Fuglsang en Sagan schudden een keertje aan de boom.

30 km

In het flink uitgedunde peloton demarreren de grote namen nu slag om slinger. Eerst Landa, nu Jon Izagirre. De Spanjaard slaat meteen een gat.

36 km

Bram Tankink moet zijn metgezellen laten rijden. De Tukker neemt op een mooie manier afscheid van de Amstel Gold Race. In het peloton trekt Tosh van der Sande door. De Belg dunt het peloton verder uit.

37 km

Het peloton scheurt een beetje. Krijgen we zometeen een elitegroepje?

41 km

De Gulpenerberg luidt de finale van de wedstrijd in. De nervositeit neemt toe in het peloton.

43 km

Nu komt Bahrain-Merida de groep mennen. Met Nibali, tweevoudig winnaar Gasparatto, Colbrelli en de Izagirre-broers hebben de roodhemden genoeg troeven om op tafel te gooien.

48 km

Wout Poels laat het peloton lopen. De Amstel Gold Race komt duidelijk nog te vroeg voor de man uit Venray.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog voor de Amstel Gold Race! Om 10.30 uur gaan de renners van start in Maastricht. Bij ons hoeft u niets te missen.