Valverde bekroont imposante loopbaan met wereldtitel

VIDEOAlejandro Valverde heeft in het Oostenrijkse Innsbruck de wereldtitel veroverd. De Spanjaard klopte in een kopgroepje van vier onder anderen Tom Dumoulin.

Door Arjan Schouten

Hij was al twee keer tweede en vier keer derde, maar op zijn 38ste heeft Valverde dan toch zijn regenboogtrui. Dumoulin strandde in de sprint als vierde, net naast het podium.

Joop Zoetemelk was 38 jaar toen hij in 1985 in Italië eindelijk wereldkampioen werd na een rijke carrière vol eremetaal. Valverde moest er net zo lang op wachten, maar flikte het vandaag dan toch ook op zijn ‘Zoetemelks’. Al zes keer stond hij op het podium van een wereldkampioenschap, maar in Innsbruck mocht hij dan toch eens het hoogste schavotje beklimmen. In een sprintje met vier klopte hij na 258,5 kilometer Fransman Romain Bardet (zilver), de verrassende Canadees Michael Woods (brons) en Nederlander Tom Dumoulin, de nummer vier.

Muurworstelen

De hoogmis van het 85ste wereldkampioenschap wielrennen verliep op klassieke wijze. Veel schermutselingen, een kansloze kopgroep van elf en de beslissende slag natuurlijk weer in de laatste omloop. Zoals iedereen verwachtte draaide het precies uit het op het voorspelde scenario, met een robbertje muurworstelen voor de meest begeerde wielertrui op die zo gevreesde slotklim. De Höll op, ‘harder than hell’, zoals de Innsbruckers zeggen. 

Waar iedereen Julian Alaphilippe verwachtte, bleken drie man op de slotmuut by far de sterkste: Valverde, Bardet en de verrassende Canadees Woods. Nederland zat nog met zes man voorop aan de voet van de muur, maar alleen Dumoulin bleek in staat de drie sterksten van de dag in het zicht te houden. Zigzaggend klom de nummer twee van het wereldkampioenschap tijdrijden in eigen tempo achter de drie aan, waarna hij zich in de afvaart helemaal leeg reed om zich op anderhalve kilometer van de finish weer bij het trio vooraan te melden. Even leek hij als eerste de sprint aan te gaan, maar Valverde, moe van alle ereplaatsen, begon nog vroeger. En daar hadden Bardet, Woods en ook Dumoulin geen antwoord op. 

Zo werd de sterkste Nederlandse troef vierde en wacht Nederland 33 jaar na Zoetemelk nog altijd op een nieuwe wereldkampioen. ,,Ik kwam te laat aansluiten, de drie besten reden al vooraan’‘, gaf Dumoulin eerlijk toe bij de NOS. ,,Ik kon helemaal niks meer. Zat er helemaal doorheen. Jammer dat ik net niet het podium haal, maar er zat ook niks meer in. Ik heb denk ik niks fout gedaan. Had gewoon niks meer over. Ik kwam als vierde boven en kom als vierde binnen. Denk dat ik er alles uitgehaald heb.‘’

Volledig scherm
Alejandro Valverde juicht. Romain Bardet wordt tweede, voor Michael Woods. Nummer vier Tom Dumoulin buigt het hoofd. © REUTERS

Bekijk hieronder de reactie van Tom Dumoulin

Volledig scherm
Peter Sagan geeft het stokje over aan Alejandro Valverde. © photo: Cor Vos

Natuurlijk waren er emoties bij wereldkampioen Valverde, die in 2012 na twee jaar dopingschorsing (Operacion Puerto) zijn comeback maakte in het peloton. Hij schreeuwde het uit na zijn langverwachte wereldtitel. Valverde is absoluut niet van onbesproken bedrag, maar wel een renner met een ongekend arbeidsethos. De beste allrounder van de laatste vijftien jaar.

Vijftien jaar terug, in 2003, stond hij namelijk al met zilver op het podium naast zijn landgenoot Igor Astarloa, in het Canadese Hamilton. Twee jaar later haalde hij in eigen land weer zilver, na de gouden sprint van Tom Boonen in Madrid. Brons volgde in Salzburg (2006), Valkenburg (2012), Florence (2013) en Ponfferada (2014). Op de klassieke sprintparkoersen in Richmond, Doha en Bergen had hij logischerwijs niets in te brengen, maar op het ultieme klimparkoers in Oostenrijk greep hij dan toch nog de macht.

De gouden medaille kreeg hij tegen alle protocollen in overhandigd van uittredend kampioen Peter Sagan. Op zijn 38ste, bijna net zo oud als Joop Zoetemelk was in Giavera del Montello, kreeg Valverde van UCI-baas David Lappartient de regenboogtrui om zijn schouders gehangen. Het voelde als een oeuvreprijs. De ultieme kroon op zijn loopbaan, die nu helemaal volmaakt is. Al zal de Spanjaard van Movistar daar zelf ongetwijfeld anders over denken.

Volledig scherm
© EPA