Volledig scherm
© Cor Vos

Valverde onverslaanbaar op Muur van Hoei

Waalse PijlDe Spanjaard Alejandro Valverde is voor de vierde keer op rij heer en meester op de Muur van Hoei, de slotklim van de Waalse Pijl. Het is zijn vijfde overwinning in de Ardennenklassieker.

Nabeschouwing

Door: Thomas Sijtsma

De wedstrijd stond de hele 204 kilometer in het teken van Valverde. Camera's zochten zijn bewegingen, concurrenten zochten zijn wiel en supporters aan de kant zochten oogcontact. Ondanks het voorspelbare karakter van de Waalse Pijl werd de 36-jarige Spanjaard wederom in een zetel naar de voet van de Muur gebracht.

Dat was niet alleen te danken aan zijn teamgenoten van Movistar. Carlos Betancur en Daniel Moreno werkten hard, maar ook de renners van Team Sky en Orica-Scott zorgden voor controle in de race.

Alleen Allessandro De Marchi (BMC) en Bob Jungels (Quick Step) probeerden de wedstrijd net als de andere voorjaarsklassiekers relatief vroeg open te breken. Het duo kwam op 25 kilometer voor het einde samen. 13 kilometer later ging Luxemburgs kampioen Jungels solo verder nadat De Marchi hem op een stuk vals plat niet kon volgen.

Met een krappe halve minuut begon Jungels aan de Muur van Hoei, maar na korte krachtsinspanningen van de helpers van Albasini (Orica) werd hij snel bij de kladden gepakt. 

Daarna was het wachten op de excellente versnelling van Valverde. Iedereen wist dat hij ging komen, en hij kwam. Met niet 3, 4 of 5, maar met 10 fietslengtes voorsprong bleek zijn acceleratie bergop voor geen concurrent haalbaar. 

Daniel Martin (Quick Step) en Dylan Teuns (BMC) staan naast Valverde op het podium. De Nederlanders Robert Gesink, Tom-Jelte Slagter en Maurits Lammertink eindigden buiten de top-10.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Nog 0 m

Valverde sprint iedereen naar huis!

Nog 500 meter

Jungels wordt al gepakt. Alle favorieten zitten klaar.

Nog 1 km

Terwijl Rojas kopwerk doet voor Valverde, begint Jungels aan de Muur. Nog 23 seconden voorsprong.

Nog 3 km

Jungels heeft 25 seconden voorsprong. Op de Muur van Hoei is dat waarschijnlijk te weinig. Nog 2 kilometer tot de klim.

Nog 5 km

Jungels is boven op de voorlaatste klim. In de overgebleven groep met favorieten doet Majka een poging. Albasini, Valverde, Uran en Wellens volgen. Sky controleert vervolgens.

Jungels heeft nog 30 seconden.

Nog 6 km

De Marchi wordt teruggepakt door het peloton. Hij wordt bedankt voor bewezen diensten. Voor in het peloton rijden Orica, Sunweb en Sky.

Nog 8 km

Jungels heeft het op zijn heupen, hij heeft 44 seconden op het peloton. De Marchi bungelt daar nog ergens tussen. Nog twee keer een klim.

Nog 12 km

Jungels heeft De Marchi op een stuk vals plat gelost. De Luxemburgs kampioen gaat solo de laatste tien kilometer zo in. Hij heeft 34 seconden op het peloton.

Nog 13 km

De twee koplopers hebben nog steeds 30 seconden. De springveren zitten op de eerste rij in het peloton, al is de helft aan het lossen. Ook Robert Gesink schuift op naar voren.

Nog 20 km

Jungels en De Marchi hebben 20 seconden voorsprong. In het peloton worden de Fransen Barguil en Bardet naar voren gebracht. Nog drie klimmetjes te gaan.

Nog 24 km

Jungels vindt aansluiting bij De Marchi. Zij gaan samen op avontuur. Movistar leidt het peloton op een halve minuut.

Nog 28 km

Jungels is ontsnapt, de renner van Quick Step ging op de top van de Muur van Hoei. Daarachter reageren Henao (Sky) en Betancur (Movistar). De Marchi is nog altijd pleitte.

Nog 29 km

Op de tweede passage van de Muur van Hoei is De Marchi alleen. In het peloton maken Quick Step en Sky de koers hard. De Marchi heeft 15 seconden voorsprong. Gesink en Valverde rijden naast elkaar de klim op.

Nog 34 km

Nadat de laatste koploper, Pardini, is gepakt, probeert De Marchi (BMC) het nog een keer. Ook nu sluipt Kelderman mee. Ze zijn met zeven man, al is het gaatje erg klein. Movistar houdt iedereen kort.

Nog 42 km

Dit was van korte duur. Movistar en Sky rapen iedereen weer bij elkaar. Ook de laatste drie vluchters zijn bijna opgeslokt. Ze hebben nog 15 seconden.

Nog 43 km

Bij de eerste groep is ook Wilco Kelderman aangesloten. Hij doet actief mee. De renner van Lotto-Jumbo zit er ook bij.

Nog 46 km

Weer een demarrage uit het peloton. De Marchi is verantwoordelijk. Juul Jensen (Orica), Betancur (Movistar) en Bole (Bahrain) sluiten aan. Ook een renner van Lotto-Jumbo probeert het, maar de poging is rijkelijk laat.

Nog 52 km

Nils Politt en Daniel Pearson worden zo opgepikt door het peloton. Ook Doubey rijdt in zijn eentje rond.

Nog 53 km

In de kopgroep is het op de Muur van Hoei een chaos geworden. Politt, Pardini, Bagot, Doubey, Pearson en Guillemois rijden niet meer met elkaar. Het is een kwestie van tijd tot ze een voor een worden gepakt.

Movistar heeft de heren van Direct Energy en Lotto-Soudal teruggehaald. Controle is gewenst door Valverde.

Nog 54 km

Wordt de koers nu opengebroken? Twee jongens van Direct Energy vertrekken, van Lotto-Soudal sluit Vandersande aan.

laad oudere berichten