Volledig scherm
Lars van der Haar. © photo: Cor Vos

Van der Haar opent veldritseizoen met overwinning, pech nekt Van Aert

Niet Mathieu van der Poel of Wout van Aert, maar wel Lars van der Haar heeft het veldritseizoen geopend met een overwinning. In de BRICO-cross op en rond de Muur van Geraardsbergen profiteerde de Nederlander optimaal van pech bij de wereldkampioen. VDP deed niet mee. 

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel was Wout van Aert de torenhoge favoriet in Oost-Vlaanderen. Zijn ploegmaat Tim Merlier hield van bij de start meteen een verschroeiend tempo aan in dienst van zijn kopman. 

In de tweede ronde nam Van Aert het commando over. Corné van Kessel kon nog even aanpikken maar een ronde later was de vogel gaan vliegen. Niets of niemand leek de wereldkampioen te kunnen bedreigen, tot hij plots op de grond lag. Zijn versnellingsapparaat was naar de vaantjes en de wereldkampioen moest te voet verder. Van der Haar rook bloed en snelde de 23-jarige Belg voorbij, die in de achtervolging nog alles gaf maar met gevoel voor risico nogmaals tegen de grond ging. 

Van der Haar greep zo zijn kans met beide handen en veegt de nul meteen weg. Een vloekende Van Aert werd tweede, Daan Soete derde. Corné van Kessel werd tiende. 

Volledig scherm
© photo: Cor Vos

Bij de vrouwen ging de zege naar Eva Lechner. De Italiaanse reed van start tot finish voorop. Haar landgenote Alice Maria Arzuffi eindigde als tweede, de Nederlandse Ceylin Alvarado del Carmen werd derde.

Van der Haar: 'Wout was duidelijk de sterkste'

Van der Haar erkende dat hij, toen Van Aert er vandoor was gegaan, vooral aan de tweede plaats had gedacht. ,,Dat lijkt me logisch als je hem hier zag rondrijden. Het ging allemaal zo gemakkelijk bij hem. Het was overduidelijk dat hij de allersterkste was vandaag.'' Maar pech voor de Belg betekende geluk voor de Nederlander. ,,Ik heb mijn kans gepakt. Ik had mijn cross goed ingedeeld, zodat ik nog wat kracht en energie over had voor de finale. Toen ik in de slotronde hoorde dat hij opnieuw een fout gemaakt had, wist ik dat het binnen was. Fijn om het seizoen zo te beginnen.''

Volledig scherm
© BELGA