Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © Cor Vos

Van der Poel en Van Vleuten gekroond tot beste van 2019

Mathieu van der Poel (24) is vanavond voor het eerst in zijn carrière uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. Het afgelopen seizoen was hij de beste in de Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen en Brabantse Pijl. Hij werd ook wereldkampioen veldrijden, won drie wereldbekerwedstrijden op de mountainbike en werd Europees kampioen in die discipline. De afgelopen vijf jaar ging de Gerrit Schulte Trofee naar Tom Dumoulin.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel. © BELGA

Door Daan Hakkenberg

Het niet aflatende Nederlandse wielersucces van het afgelopen jaar maakte de keuze voor wielrenner van het jaar op het eerste gezicht ondoenlijk. Zo won Mike Teunissen de openingsetappe van de Tour de France en stond er na 30 jaar weer een Nederlander in de gele trui. Bauke Mollema won 38 jaar na Hennie Kuiper de Ronde van Lombardije en Steven Kruijswijk werd derde in de Tour de France. En wat te denken van de wereldtitels van baansprinter Harrie Lavreysen of Twan van Gent, die wereldkampioen werd op de BMX.

Maar goed beschouwd vielen de successen van die andere genomineerden in het niet bij de blitzkrieg op twee wielen van Van der Poel dit jaar. Zijn zeges op het hoogste niveau in drie verschillende disciplines (weg, veld en mountainbike) zijn uniek. Niet alleen in Nederland, maar zelfs wereldwijd. Van der Poel was vanavond zelf niet bij prijsuitreiking aanwezig in Den Bosch, vanwege de begrafenis van zijn opa Raymond Poulidor een dag eerder in het Franse dorp Saint-Léonard-de-Noblat.

Annemiek van Vleuten

Volledig scherm
Annemiek van Vleuten. © Cor Vos

De Keetie van Oosten-Hage Bokaal, de trofee voor beste wielrenster van het jaar, ging naar Annemiek van Vleuten (37) die dit jaar met een megalomane solo van meer dan 100 kilometer wereldkampioen op de weg werd. Daarnaast won Van Vleuten de Giro Rosa, Luik-Bastenaken-Luik en Strade Bianche. Net als bij de mannen waren onder de genomineerden bij de vrouwen ook veel winnaars. Van Vleuten werd verkozen boven Anna van der Breggen, Kirsten Wild, Marianne Vos, Amy Pieters en BMX-er Laura Smulders.

Lorena Wiebes (20) werd verkozen tot renner van de toekomst en mocht de Gerrie Knetemann Trofee mee naar huis nemen. Wiebes boekte vijftien zeges dit jaar en werd onder meer Nederlands kampioen bij de vrouwen.

Volledig scherm
Lorena Wiebes. © Cor Vos
  1. Alaphilippe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar
    Mathieu van der Poel 4e

    Alaphilip­pe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar

    De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d’Or gewonnen, de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar ten deel valt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic. Mathieu van der Poel eindigde als vierde en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de twaalf genomineerden, werd vijfde in de verkiezing.