Volledig scherm
Mathieu Van der Poel op de mountainbike, een discipline die hij mogelijk als eerste laat vallen. © Cor Vos

Van der Poel: Ik wil niet het gevoel hebben dat ik iets misloop

Mathieu van der Poel staat als ‘alleskunner’ bekend. De 23-jarige wielrenner kan in het veld, op de weg en als mountainbiker uitblinken. Het liefst zou hij zijn hele loopbaan deze drie disciplines combineren. Dat is echter geen optie, beseft Van der Poel maar al te goed.

,,Ik word niet gepusht om één fiets te kiezen’', betoogde ‘VDP’ bij Sporza. ,,Die afwisseling houdt me fris en daardoor kan ik het goed volhouden en zijn de trainingen niet echt opofferingen. Mocht ik mijn hele carrière alle disciplines kunnen combineren, dan zou ik het doen. Maar op een bepaald moment zal ik iets moeten laten vallen. Zoals ik het nu zie, is dat misschien wel het mountainbiken.”

Volgens Van der Poel staat zijn drukke schema zijn ontwikkeling als wegrenner geenszins in de weg. ,,Nu sta ik zonder druk aan de start van een koers op de weg. Er hoeft niets. Dat brengt ergens ook rust. Maar na het NK op de weg heb ik beslist om de klassiekers te rijden. Ik wil niet het gevoel hebben dat ik iets misloop. Ik wil het wel proberen.”

Van der Poel gaat zich in Spanje voorbereiden op het tweede deel van het veldritseizoen. Daarna wacht het klassieke voorjaar op de weg. Hij heeft de E3 BinckBank Classic en Gent-Wevelgem al op zijn verlanglijstje gezet. ,,De focus zal in Spanje vooral op duurtrainingen liggen, nog iets meer dan anders. De klassiekers zitten nu ook een beetje in het achterhoofd. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix? Die kans zit erin als we een wildcard krijgen.”