Volledig scherm
Mathieu van der Poel viert zijn overwinning in de wegwedstrijd op het NK wielrennen. © ANP

Van der Poel ziet op tegen ‘saaiheid’ en zuinig koersen op de weg

Mathieu van der Poel wil zich komend wielerseizoen mengen in de strijd om de prijzen bij de klassiekers op de weg. De 'saaiheid’ van het wielrennen en zo zuinig mogelijk koersen ziet hij als grootste uitdagingen.

Volledig scherm
© BELGA

Van der Poel wordt om zijn manier van koersen wel eens vergeleken met Peter Sagan, drievoudig wereldkampioen. In een uitgebreid interview met Het Nieuwsblad reageert Van der Poel op die vergelijking. ,,Ik ken Sagan eigenlijk niet. Ik heb hem één keer gezien, op een na-Tourcriterium in Sint-Niklaas of zo. Toen hebben we kort gepraat, een foto genomen samen. En ja, ergens snap ik de vergelijking wel. Omdat hij ook die speelse uitstraling heeft op de fiets. Ik heb het al vaak gezegd: dat speelse wil ik zelf zo lang mogelijk vasthouden.”

Sagan twijfelt openlijk over zijn toekomst op de weg. De Slowaak liet eerder weten dat het respect in het peloton is verdwenen. Ook vindt hij het wielrennen saai geworden. ,,Er zijn wel meer renners die wegwielrennen een beetje saai vinden, denk ik", zegt Van der Poel. ,,Greg Van Avermaet heeft daar ook eens iets over gezegd. Dat zijn ook mannen die je vaak op de mountainbike ziet trainen. Het is gewoon zo: af en toe is wielrennen op de weg saai.”

Aan zijn talent twijfelt niemand, maar het zijn de saaiheid van de wedstrijd en het zuinig koersen waar Van der Poels tegenop ziet. ,,Dat zal voor mij het allermoeilijkste worden. Het zal moeten. Ik heb al langere koersen gewonnen. Ik denk wel dat ik het kan.”

Volledig scherm
© BELGA
Volledig scherm
Wat hij het liefste doet: veldrijden. © BELGA
  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’