Volledig scherm
© Cor Vos

Van Dijk wint EK tijdrijden, brons voor Van der Breggen

Ellen van Dijk heeft vandaag in Herning haar Europese titel bij het tijdrijden geprolongeerd. Anna van der Breggen veroverde het brons.

De dertigjarige Van Dijk fietste de 31,5 kilometer lange tijdrit in 40.33 en was daarmee veel sneller dan de Belgische Ann-Sophie Duyck (41.31). Anna van der Breggen werd derde in 41.37. Lucinda Brand miste het podium, ze werd vierde met een tijd van 42.32.

Van Dijk pakte vorig jaar, toen voor het eerst een EK voor wielerprofs werd gehouden, ook al de Europese titel op de tijdrit. ,,Het voelde eigenlijk vanaf het begin goed'', vertelde ze naderhand. ,,Ik had van meet af genoeg power om echt een sterke tijdrit af te leveren. Het parcours bevatte veel lange rechte stukken en een aantal bochten, die ook door de regen wat lastig waren, maar ik kreeg van de bondscoach de boodschap mee dat ik geen risico's hoefde te nemen. Dat gaf al vertrouwen over mijn tijd, net als het feit dat ik de twee voor me gestarte rensters onderweg inhaalde.''

Startbewijs

Met de Europese titel van Van Dijk heeft Nederland ook een derde startbewijs gekregen voor de WK-tijdrit op 19 september in het Noorse Bergen. Van Dijk: ,,Natuurlijk is het mooi dat ik nu al weet dat ik er ook op het wereldkampioenschap in Bergen bij ga zijn."

Later op donderdag gaan de mannen de race tegen de klok aan voor de Europese titel. Er komt sowieso een nieuwe kampioen want de winnaar van 2016, de Spanjaard Jonathan Castroviejo, is er niet bij. Jos van Emden en Steven Lammertink zijn de Nederlandse afgevaardigden bij de tijdrit.