Volledig scherm
Annemiek van Vleuten © Cor Vos

Van Vleuten is ook in tweede etappe iedereen de baas en wint La Course

Annemiek van Vleuten heeft ook de tweede en laatste etappe van La Course op haar naam geschreven. In Marseille was de Nederlandse het snelste op het nieuwe onderdeel achtervolging.

Van Vleuten moest als eerste starten waarna één voor één de rest van het peloton mocht starten op basis van de achterstand die ze hadden in het klassement. De voorsprong op Lizzie Deignan was bij de start 43 seconden en uiteindelijk won Van Vleuten zelfs met een voorsprong van 1 minuut 52. Deignan eindigde als tweede met een seconde voorsprong op Elisa Longo Borghini.

De 34-jarige Wageningse maakte donderdag al enorme indruk op de Col d'Izoard waar ze haar concurrentie kleineerde. Vandaag toonde Van Vleuten andermaal haar klasse door in haar eentje jagende groepen rensters voor te blijven.

De achtervolging werd het op hetzelfde parcours gereden als waar de mannen vanmiddag de tijdrit in de Tour de France rijden.

Plannetje van Deignan en Guarnier

,,Het was zwaar, maar ik heb er toch een soort van kunnen genieten'', vertelde de winnares na haar indrukwekkende zege. Een klein jaar geleden was ze in Rio nog de pechvogel met een val in de olympische wegrace waarin ze op weg was naar goud. ,,Finishen op de Izoard was heel bijzonder, maar hier aankomen is ook speciaal'', vertelde ze in het imposante voetbalstadion.

Deignan had bewust op de 43 seconden later gestarte Guarnier gewacht, ze zijn ploeggenoten bij Boels-Dolmans. Samen hoopten ze, met steun ook van Longo Borghini, Van Vleuten te kunnen inhalen. Maar de Wageningse, die in Rio ontdekte dat ze goed kan klimmen, is ook Nederlands kampioene tijdrijden. ,,Het plan was zo hard mogelijk die heuvel onderweg oprijden en dan niet meer stilvallen tot de finish. Ik had geen info over de andere rensters, maar zag dat ze met z'n drieën samen reden. Dat maakte me nog wel wat nerveus.''

Volledig scherm
© Cor Vos