Volledig scherm
Philippe Gilbert in 2017, bij zijn vierde winst van de Amstel Gold Race © ANP

Veranderingen Amstel Gold Race zetten ploegen aan het denken

Nieuw ParkoersHet bleek een meesterzet. Na het schrappen van de Cauberg uit de finale beleefde de laatste Amstel Gold Race een van de spectaculairste edities in jaren. Maar koersdirecteur Leo van Vliet past het parkoers dit jaar opnieuw aan, want het kan nóg beter.

Door Lisette van der Geest

Volledig scherm
De nieuwe finaleronde voor 53e Amstel Gold Race. © ANP

De goedkeuring van Philippe Gilbert is alvast binnen. Koersdirecteur Leo van Vliet opende vandaag zijn telefoon en las: ‘Leo, mooie finale. Ik heb hem drie keer gedaan, zet die vijf bier maar klaar bij het podium.’ Van Vliet: ,,Ja, dat is toch mooi?” Gilbert is de enige renner die de race op ‘alle manieren heeft gewonnen’. Mocht hij zondag ook als eerste over de streep komen dan is dat zijn vijfde Amstel Gold-overwinning en een evenaring van het record van Jan ‘Gold’ Raas.

Een jaar geleden was de Belg – die al eens ‘King of the Cauberg’ werd genoemd- op voorhand nog kritisch. Destijds noemde hij het schrappen van de berg uit het finaleprogramma nog ‘doodjammer’. Vervolgens won Gilbert alsnog. Op het parkoers dat hij dit jaar verkende bevat de finalelus nog steeds geen Cauberg, maar zijn ook de wegen in het slotstuk smaller. Hierdoor is het minder overzichtelijk en hebben vluchters meer kans. Alles om te voorkomen dat het saai en voorspelbaar wordt. Van Vliet: ,,Bij de Waalse Pijl weet je nu al wat er woensdag gaat gebeuren. Dat wil ik niet. Je moet ploegen ook een beetje aan het denken zetten.”

Van Vliet noemt de race van nu meer een slijtagekoers dan voorheen. Hij verwacht dat er meer tactiek bij komt kijken, iets wat hij als oud-renner extra waardeert. Verandering van parkoers was onontbeerlijk in het huidige wielrennen, vindt hij. ,,Tegenwoordig wordt er meer computergestuurd gereden, vroeger was dat meer frank en vrij. Als je dan het parkoers niet verandert zit je op een dood spoor. Je wilt dat iedereen andere plannen gaat maken.”

Quote

Als je het parkoers niet verandert zit je op een dood spoor. Je wilt dat iedereen andere plannen gaat maken

Leo van Vliet

Droomparkoers

Van een droomparkoers spreekt Van Vliet niet. Hij heeft een goed gevoel bij de aanpassing, zoals hij zogezegd een jaar geleden ook een goed gevoel had. ,,Al kreeg ik destijds van iedereen te horen: ‘De Cauberg schrappen? Dat doe je toch niet?’ Maar ik dacht: dat is waar de angel zit. En wat gebeurt er: we hebben nu een mooier deelnemersveld.” In het verleden waren er renners die zeiden dat ze het inmiddels wel gezien hadden in Limburg, na drie keer koersen met steevast hetzelfde slotstuk als gevolg.

,,En kijk”, zegt Van Vliet. ,,Als het niet werkt is er ook geen man overboord. Sowieso zijn er als je iets verandert op voorhand vijftig meningen en 600 bondscoaches. We zullen zondag zien hoe het gaat.”

Volledig scherm
Koersdirecteur Leo van Vliet tijdens de persconferentie van de vrouwenkoers van de Amstel Gold Race Ladies Edition in 2016. © Carla Vos