Volledig scherm
Tyler Hamilton (links) en Lance Armstrong in actie tijdens hun actieve carrière. © reuters

Verbolgen UCI verwerpt beschuldigingen Hamilton

De internationale wielrenunie UCI heeft verbolgen gereageerd op de beschuldigingen van Tyler Hamilton dat de overkoepelende wielerinstantie een positieve dopingtest van oud-wielrenner Lance Armstrong heeft weggemoffeld.

Volledig scherm
© afp
Volledig scherm
© afp

De voormalige teamgenoot van de zevenvoudig tourwinnaar deed zijn uitspraken zondag (plaatselijke tijd) in het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes.

'De UCI is zwaar geschokt door de beschuldigingen die in 60 Minutes zijn geuit. De uitlatingen van Tyler Hamilton zijn volledig ongegrond. De UCI kan alleen maar wijzen op het feit dat dit een poging is om de wielersport te beschadigen door een wielrenner die er in het verleden geen probleem mee had het vertrouwen van anderen te misbruiken. Hij heeft de UCI nooit geïnformeerd over de zaken die hij nu zegt te hebben gezien', aldus de UCI in een verklaring.

Hamilton verklaarde dat Armstrong in 2001 positief heeft getest op epo in de Ronde van Zwitserland en dat de Amerikaan en de UCI een manier hebben gevonden om het testresultaat te laten verdwijnen. De UCI zegt dat er geen manipulatie of cover-up is geweest om de dopingregels te omzeilen of een positieve test weg te moffelen.

Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© epa