Volledig scherm
Chris Froome. © AP

'Verdachte' Chris Froome start seizoen in Ruta del Sol

Het seizoen van Chris Froome start eind volgende week in Spanje. De Britse Tour- en Vueltawinnaar, die onder vuur ligt vanwege een te hoog salbutamolgehalte in de Ronde van Spanje, doet volgens zijn ploeg Team Sky mee aan de Ruta del Sol (14 tot en met 18 februari).

De laatste keer dat Froome acte de présence gaf in de Spaanse wegwedstrijd was in 2014. De Brit werd vorig jaar tijdens de door hem gewonnen Vuelta positief getest op salbutamol, een geneesmiddel tegen astma. De Brit heeft toestemming om het middel te gebruiken, maar volgens de UCI was de waarde die werd aangetroffen in zijn urine, veel hoger dan is toegestaan. Froome moet zich nog altijd verantwoorden bij de bond en is vooralsnog niet geschorst. 

,,We werken er hard om alles precies uit te zoeken'', zegt Froome. ,,Ik begrijp dat deze situatie voor een hoop onduidelijkheid heeft gezorgd. Ik snap ook waarom er zoveel speculaties zijn. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat ik niet alles kan vertellen zolang het onderzoek loopt. Maar niemand wil liever dan ik dat alles zo snel mogelijk gaat.''

Froome deed drie jaar geleden voor het laatst mee aan de Ruta del Sol en schreef de etappekoers toen op zijn naam. ,,Afgelopen maand heb ik hard getraind in Zuid-Afrika. Ik kijk er nu naar uit om terug te gaan naar Andalusië.''

Voorzitter David Lappartient van de internationale wielrenunie UCI had Sky opgeroepen om Froome uit de koers te houden totdat het onderzoek is afgerond. Sky is daarom vrij om Froome te laten rijden.

Bardet

Romain Bardet heeft zich moeten afmelden voor de Ruta del Sol. De nummer drie van de laatste Tour de France heeft tijdens een ongelukje in huis verwondingen opgelopen aan zijn linkeronderarm. Bardet liep een snee op, die met een paar hechtingen moest worden dichtgemaakt. Ook beschadigde de klimmer van AG2R een spier.

Op advies van de artsen draagt Bardet voor twee weken een spalk om zijn linkerarm. De Fransman heeft zijn programma daarom moeten omgooien. ,,Het is nooit fijn om geblesseerd te raken, zeker niet thuis'', zei Bardet, die niet vertelde wat er precies is gebeurd. ,,Deze blessure is meer beschamend dan serieus. Het is vervelend, maar niet meer dan een kleine tegenslag.''

Romain Bardet on Twitter

Le plus embêtant? Etre incapable d'applaudir le très beau début de saison des copains @AG2RLMCyclisme ...Hâte d'être de retour parmi vous!