Volledig scherm
© BELGA

Vierde zege Gilbert in Amstel Gold Race na aantrekkelijke finale

Hij won de Ronde van Vlaanderen met een aanval van heel, heel ver. Hij deed hetzelfde in tal van andere Vlaamse voorjaarswedstrijden. En in de Amstel Gold Race doet Philippe Gilbert (34) hetzelfde: ver voor de finish aanvallen en het afmaken in de finale.
Nabeschouwing

Volledig scherm
© Photo News

Door Thijs Zonneveld

Eindelijk, eindelijk, eindelijk. Jarenlang was de Amstel Gold Race een van de saaiste klassiekers van het jaar, maar in 2017 is het totaal anders. Waar de renners in voorgaande edities wachtten op de laatste beklimming van de Cauberg ontploft de wedstrijd nu al op veertig kilometer voor de finish, op de Kruisberg. Dáár rijdt een elitegroepje weg met daarin onder meer Gilbert en Bert-Jan Lindeman. Die laatste moet op de Keutenberg passen, Gilbert overleeft tot diep in de finale.

De enige die vanuit het peloton de oversteek naar de kopgroep nog weet te maken is de Pool Michal Kwiatkowski, de winnaar van Milaan-San Remo. Hij is samen met Gilbert de sterkste man in koers. Met z'n tweeën rijden ze weg op de Bemelerberg, vlak voor de finish. In de sprint gaat Kwiatkowski van veel te ver aan: Gilbert heeft alle tijd om te reageren en over hem heen te komen.

Gilbert: "Hij (Kwiatkowski, red.) verraste me een beetje in de sprint, maar er stond veel tegenwind, dus ik had de tijd om terug te komen in zijn wiel. Het was perfect voor mij. Ieder seizoen is het een doel om een klassieker te winnen. Nu heb ik er al twee."

Volledig scherm
© BELGA

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

0 km

Gilbert wint. De Belgische kampioen verslaat Kwiatkowski na een vreemde sprint waarin Kwiatkowski vroeg aanging en pakt zo zijn vierde zege in de Amstel Gold Race.

1,8 km

Gilbert tegen Kwiatkowski. De twee hebben twintig seconden op de vijf achtervolgers. Eén van hen gaat deze klassieker winnen.

4 km

Haas probeerde er naartoe te springen, maar de Australiër kan net de kloof niet dichten. Het lijkt tussen de twee te gaan.

6 km

Kwiatkowski rijdt weg met Gilbert. De rest kijkt naar elkaar. Ze zijn weg met z'n tweëen

6 km

Nog geen aanvallen in de kopgroep, maar die zullen ongetwijfeld komen. Wie wint de Amstel Gold Race 2017?

8 km

De koplopers starten aan de Bemelerberg, de laatste beklimming van deze Amstel Gold Race.

10 km

Laatste tien kilometer! In de achtervolging wordt nog vol gewerkt, maar ze komen niet dichterbij.

11 km

Met Gilbert (2010, 2011, 2014) en Kwiatkowski (2015) zitten er twee oud-winnaars in de kopgroep. Op Henao na is de rest wat onverwacht, want bij de favorieten werde ze niet gerekend.

12 km

Rojas doet in de kopgroep als enige geen werk, omdat kopman Valverde in de achtervolging zit. Die groep met Valverde volgt op 33 seconden van de leiders.

14 km

De voorlaatste heuvel van de dag, de Geulhemmerberg. Ook hier geen aanvallen in de kopgroep. Alleen de Bemelerberg wacht nog.

15 km

In het peloton werkt Gautier (AG2R) voor Olivier Naesen, maar ze zitten op 1'10.

17 km

De zeven koplopers blijven samen en ook de achtervolgers rijden elkaar niet los. Ze volgen op 35 seconden.

18 km

De laatste keer de Cauberg! Het tempo blijft hoog, maar nog geen aanvallen.

20

20 kilometer tot de finish. De groep Van Avermaet krijgt het gat niet dicht. Het lijkt erop dat de winnaar in de voorste groep zit: Gilbert, Izagirre, Albasini, Henao, Kwiatkowski, Haas en Rojas.

22 km

Nog drie kilometer tot de Cauberg. De leiders hebben 22 seconden op de achtervolgers. Sprinters Matthews en Coquard zitten in een derde groep.

25 km

Costa, Jungels en Barguil rijden naar Van Avermaet en Valverde toe. Ook Wellens en Felline zitten in die groep.

27 km

Van Avermaet en Valverde proberen naar de leiders toe te rijden. Die leiders zijn: Gilbert, Henao, Kwiatkowski, Izagirre, Haas, Albasini en Rojas.

28 km

Wellens kan niet terugkeren en hij valt stil. Gilbert trekt door op de Keutenberg. Van Avermaet gaat op de Keutenberg. Hij krijgt Valverde en Kwiatkowski mee. Lindeman moet lossen voorin.

30 km

Tim Wellens maakt in zijn eentje de oversteek na de kopgroep, waar BMC en Sunweb niemand meeheeft. Toppers als Van Avermaet, Valverde en Kwiatkowski ontbreken.

31 km

Val met Gasparotto en Kreuziger, twee oud-winnaars. Gasparotto, één van de outsiders, zal niet winnen.

laad oudere berichten