Volledig scherm
Vinokoerov (rechts) en Kolobnev tijdens Luik-Bastenaken-Luik 2010. © BELGA

'Vinokoerov gaf Kolobnev €150.000 voor zege LBL 2010'

Ex-renner Alexandre Vinokoerov, in 2010 winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, en Alexandr Kolobnev, rijdend voor Katusha, zijn vandaag door een Luikse onderzoeksrechter aangeklaagd wegens corruptie. Dat meldt Le Soir op zijn website. Volgens Sudpresse gaat de aanklacht terug tot afgelopen mei, maar werd die tot vandaag geheimgehouden.

De Kazach Vinokoerov, momenteel manager bij Astana, wordt ervan verdacht in 2010 zijn Russische medevluchter Alexander Kolobnev 150.000 euro te hebben betaald om de zege binnen te halen. Op basis van het mailverkeer tussen de twee de dag na La Doyenne, aan het licht gebracht door het parket van het Italiaanse Padua, zouden de renners het op enkele honderden meters van de aankomst op een akkoordje gegooid hebben.

Bankgegevens zouden aantonen dat Vinokourov zijn belofte nakwam door eenmaal 100.000 euro en eenmaal 50.000 euro van zijn rekening in Monaco naar de rekening van Kolobnev in Zwitserland over te maken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement