Viviani sprint met overmacht naar derde ritzege

Elia Viviani heeft zijn derde ritzege deze Giro te pakken. De Italiaan van Quick-Step was in de massasprint in Nervesa della Battaglia met overmacht zijn concurrenten de baas. Sam Bennett sprintte naar de tweede plek, Danny van Poppel werd derde. In het algemeen klassement vonden geen verschuivingen plaats.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Cor Vos

,,De ploeg was super. Het werkte allemaal goed, maar Viviani is wederom snel. Het verbaast mij al niet eens meer'', vertelde Van Poppel kort na de finish. Viviani won in de openingsweek al de tweede en derde rit van deze Giro. Daarna was het de beurt aan Bennett die de etappes 7 en 13 op zijn naam schreef. De sprinters zullen nu moeten wachten tot de slotetappe naar Rome voor een nieuwe kans.

De hele dag hield het peloton rekening met een massasprint. De vroege vlucht van vijf man stond dan ook gelijk aan wielerzelfmoord. Andrea Vendrame, Alessandro Tonelli, Markel Irizar, Marco Marcato en Eugert Zhupa gingen er na ongeveer tien kilometer vandoor in de wetenschap dat ze vlak voor het einde ingelopen zouden worden. Op iets meer dan zes kilometer van de finish was hun vlucht dan ook ten einde, waarna de ploegen van Katjoesja, Quick-Step en Lotto-Jumbo het tempo bepaalden. Marco Coledan probeerde het nog met een aanval op een kilometer van de meet, maar ook de Italiaan van Wilier Triestina-Selle Italia hield geen stand. Uiteindelijk bleek Viviani met overmacht de beste sprinter van de dag.

Simon Yates kende net als de overige klassementsmannen een relatieve rustdag en behoudt de roze trui. Morgen is een belangrijke dag voor hem en zijn naaste belagers, onder wie Tom Dumoulin. Morgen staat namelijk de monstelijk zware Zoncolan als slotklim op het programma.

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Finish

Met de wetenschap dat Viviani zijn hattrick compleet maakt, en er geen verschuivingen zijn in het algemeen klassement, sluiten we dit liveblog af. Morgen de Zoncolan! Uiteraard zijn we er dan weer live bij.

Een fijne dag nog!

Finish

Het is Viviani met zijn derde! En met overmacht.
Van Poppel sprint goed mee maar moet de tweede plaats nipt aan Sam Bennett laten. Derde plek voor de Nederlander.

1 km

De rode vod! Lotto-Jumbo zet de sprinttrein op het spoor. Wie gaat hier winnen? Marco Coledan springt weg uit het peloton!

3 km

Alex Dowsett en Tony Martin houden het tempo namens Katjoesja verschroeiend hoog. We denderen in noodvaart op de finish af.

5 km

Danny van Poppel zit goed voorin, met nog enkele Lotto-Jumbo-mannen om hem heen.

7 km

Onder aanvoering van Katjoesja worden de vijf vluchters gegrepen.

10 km

Laatste 10 kilometer! De vijf vluchters houden dapper stand, maar het peloton is in volle gallop. Wordt het de derde van Bennett, de derde van Viviani of gaat een andere sprinter ermee aan de haal? Wat kan Danny van Poppel?

12 km

Visconti voert het peloton aan. De vluchters willen nog niet van opgeven weten en houden een seconde of 20 voorsprong.

15 km

Nog 20 seconden voorsprong voor Tonelli, Marcato, Vendrame, Zhupa en Irizar.

De sprintersploegen formeren zich in het peloton.

18 km

Geen aanvallen in het peloton, dat ook de top heeft gerond. We lijken toch echt op de langverwachte massasprint af te koersen, van de vijf leiders hebben nog maar een half minuutje.

20 km

De FDJ-knechten van Pinot maken tempo op de Montello van 4de categorie. Froome zit redelijk ver achterin.

De vluchters ronden de top, Vendrame als eerste.

Volledig scherm
© anp

22 km

De vlucht van Martin en co gaat niet door. De vroege vluchters houden ondertussen goed stand en hebben nog altijd 50 seconden voorsprong.

We beginnen bijna aan het korte klimmetje en rijden nog steeds door een licht regenbuitje.

25 km

De Let Krists Neilands springt ook mee. Ondertussen zijn de vijf vroege vluchters bijna gegrepen.

Achterin laat Esteban Chaves het weer lopen. Gaat hij deze Giro wel uitrijden? Zijn vorm lijkt met de dag te kelderen.

27 km

Het was wel degelijk een demarrage! Martin krijgt een knecht van Bora en eentje van Quick-Step mee. Ook Davide Ballerini wil het gaatje dichten.

28 km

Tony Martin ontbindt zijn duivels en rijdt weg uit het peloton. Of was het gewoon zijn bedoeling om tempo te maken? Hij pakt een meter of 100.

30 km

De vijf leiders rijden nu een regenbui binnen. Krijgen we wederom een glibberige finale?

Overigens wordt voor de eerste maal de finish gepasseerd. We rijden nu nog een rondje van dertig kilometer.

34 km

Niet té snel de vluchters inrekenen, denken de sprintersploegen. Als de vijf koplopers nu al gegrepen worden, gaat het straks aanvallen regenen op de Montello. Dat is het enige klimmetje (4de categorie) van de dag, op 20 kilometer van de meet. Als het aan de sprintersploegen ligt, wordt de kopgroep pas hierna gegrepen. Dus wordt het verschil op zo'n anderhalve minuut gehouden.

39 km

We rijden overigens vandaag de finale in de streek waar Joop Zoetemelk in 1985 wereldkampioen werd. Nog altijd de laatste Nederlander die de wereldtitel op de weg veroverde.

42 km

Het zijn vooral de Bora-knechten van Sam Bennett die het tempo flink de hoogte in jagen. De Ier wil duidelijk voor zijn hattrick gaan vandaag.

47 km

Het peloton lijkt er nu echt werk van te maken, het verschil met Tonelli, Marcato, Zhupa, Vendrame en Irizar is teruggebracht tot ruim anderhalve minuut.

laad oudere berichten