Volledig scherm
IOC-erelid Hein Verbruggen © anp

Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen overleden

De Nederlandse sportbestuurder Hein Verbruggen is op 75-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse wielerunie vandaag bevestigd.

Verbruggen, geboren in Helmond, was van 1991 tot en met 2005 de baas van de internationale wielerbond. Onder zijn leiding debuteerden profwielrenners op de Olympische Spelen. Verbruggen slaagde er niet in zijn favoriete sport van dopingschandalen te verlossen. Veel wielrenners verloren in de jaren negentig aan geloofwaardigheid door bloedtransfusies en gebruik van epo. Dieptepunt was de Ronde van Frankrijk van 1998 die als 'Tour Dopage' de geschiedenis inging. TVM en Festina werden uit koers gezet. De ploegen Banesto, ONCE en Riso Scotti maakten de meest beruchte editie van de Tour ook niet af.

Verbruggen raakte zelf ook in opspraak omdat hij een goede relatie met Lance Armstrong onderhield. Onder leiding van de Nederlander accepteerde de UCI twee giften van in totaal zo'n 110.000 euro van de Amerikaanse topwielrenner voor dopingbestrijding. Verbruggen werd verweten dat hij bewust zou hebben gezwegen over het dopinggebruik van de zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk.

Beschuldigingen tegen Verbruggen zijn echter ook na een onafhankelijk onderzoek nooit hard gemaakt. De Brabander deed er ook na zijn afscheid als wielerbaas alles aan om zijn naam te zuiveren. Vorige maand nog won hij een slepende rechtszaak. Journalist en oud-wielrenner Paul Kimmage moest Verbruggen 11.000 euro betalen omdat hij meermaals had beweerd dat de gewezen sportbestuurder op de hoogte was van fraude bij dopingcontroles bij onder meer Armstrong. Verbruggen bleef benadrukken dat hij juist de strijd tegen bloeddoping was aangegaan.

Verbruggen werd in 1996 lid van het IOC en speelde een voorname rol rond de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, benoemde hem tot voorzitter van de coördinatiecommissie. Hij werd na zijn actieve loopbaan als sportbestuurder benoemd tot erelid van het IOC en UCI.

Reacties

Theo de Rooij on Twitter

GROOTS wielerman en visionair. Heeft tot het einde toe de ketting strak gehouden. Respect! https://t.co/e88nJCkBAB

Camiel Eurlings on Twitter

Ere-Lid IOC Hein Verbruggen overleden.1 van NL's grootste sportbestuurders ooit.Verslagenheid hier in Lausanne groot.Vaarwel vriend!foto:anp

Het overlijden van de oud-sportbestuurder leidde tot verdrietige op social media. ,,Een groots wielerman en visionair. Heeft tot het einde toe de ketting strak gehouden. Respect!'', bracht oud-wielrenner en voormalig ploegmanager Theo de Rooij naar buiten via Twitter.

,,Hij was een van Nederlands grootste sportbestuurders ooit. Verslagenheid hier in Lausanne is groot. Vaarwel vriend'', twitterde het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings.

Ook minister Edith Schippers van Sport reageerde op Twitter: ,,Hein Verbruggen heeft tot op het laatst veel betekend voor de sport. Ik condoleer zijn naasten met dit grote verlies.''

De UCI en de Europese wielerbond EUC condoleerden familie en vrienden met het overlijden van de geboren Helmonder, die aan leukemie leed. ,,We rouwen om het verscheiden van Hein Verbruggen. We zijn een gepassioneerde leider en een vriend van het Europese wielrennen kwijtgraakt'', berichtte de EUC.

Oud-renner en -ploegbaas Jacques Hanegraaf roemde eveneens Verbruggen: ,,Een visionair waarvan er in de sport veel te weinig zijn. Bedankt Hein Verbruggen!''

MinVWS on Twitter

Edith Schippers: "Hein Verbruggen heeft tot op het laatst veel betekend voor de sport. Ik condoleer zijn naasten met dit grote verlies.