Volledig scherm
PREMIUM
Michael Goolaerts op de Muur van Geraardsbergen © AFP

Waarom Parijs-Roubaix doorging na de dramatische val van Goolaerts

Een val in Parijs-Roubaix werd de 23-jarige Michael Goolaerts fataal. De wedstrijd ging door en Peter Sagan werd als winnaar gehuldigd. Waarom eigenlijk?

Quote

Tijdens de race zit je in een cocon, van het begin van de karavaan tot het einde van de karavaan.

Marc Reef, ploegleider Sunweb

Door Daan Hakkenberg

Net buiten de wielerbaan van Roubaix loopt Michiel Elijzen. Het is kwart voor zes. Om hem heen krioelen wielrenners op zoek naar hun teambus en ploegleiders die proberen weg te komen met hun auto. Elijzen zelf weet niet waar hij naar toe loopt. Als ploegleider van Veranda's-Willems was hij vier uur eerder als een van de eersten bij de gevallen Michael Goolaerts. Sindsdien is hij zichzelf niet meer. Op de achtergrond klinkt de speaker. Winnaar Peter Sagan wordt het podium op geroepen. Elijzen hoort het niet.

Terug naar de fatale val. Parijs-Roubaix is 100 kilometer onderweg, het loopt tegen kwart voor twee, als Goolaerts tegen de grond slaat op de drie kilometer lange kasseistrook tussen Viesly en Briastre. Vallen is onlosmakelijk verbonden met wielrennen, maar in Parijs-Roubaix zijn valpartijen schering en inslag. Dit is de Hel van het Noorden. Van de 175 renners halen meer dan 60 de eindstreep niet, veel omdat ze gecrasht zijn.