Volledig scherm
© ANP

Wat verdienen de Tour-renners met het fietsen van criteriums?

Wielrenners die iets winnen in de Tour de France juichen om twee redenen: 1: eeuwige roem, 2: hun startgeld voor de 'rondjes rond de kerk' ná de Tour gaat per direct keihard omhoog. Zo reed Laurens ten Dam gisteren in Boxmeer de eerste van een hele serie cheques van zo'n 10.000 euro binnen. Het AD zette de startpremies van verschillende renners op een rij.

Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© epa
Volledig scherm
Nairo Quintana (bolletjestrui), Chris Froome (gele trui) en Peter Sagan (groene trui). © getty

Het klinkt bizar: Laurens ten Dam die meteen na de slopende Tour de France z'n camper inpakt en aan één stuk door criteriums gaat rijden. Rondjes rond de kerk in Chaam, Heerlen, Stiphout, Wateringen... Alsof er na de Ronde van Frankrijk een nieuwe ronde begint: de ronde van de criteriums.

10.000 euro voor Ten Dam
Je moet er maar zin in hebben na drie zware weken in Frankrijk, maar het is begrijpelijk als je beseft dat Laurens ten Dam na de 'ronde van de criteriums' zomaar een ton rijker is. Want Ten Dam boeken kost elke organisatie van een plaatselijke rondje rond de kerk ongeveer 10.000 euro.

'We hebben hem nu in negen criteriums staan,' zegt John van den Akker van Cycling Service tegen het AD. 'En er komen er nog één of twee bij.' Cycling Service bemiddelt tussen renners en organisatoren van criteriums. Over bedragen zegt Van den Akker nooit wat, maar diverse bronnen bevestigen dat Laurens per criterium rond de 10.000 euro kost. Dus doet hij dat tien keer, verdient-ie een ton. Waar de bemiddelingskosten van tussenpersonen nog wel af moeten.

15.000 euro voor Mollema, Gesink amper geboekt
Neem het Ten Dam eens kwalijk. 'Lekker cashen' na de Tour is bepaald geen zekerheidje. Ja, de mannen die Nederland weer wielergek maakten, Laurens ten Dam en Bauke Mollema, vragen én krijgen respectievelijk 10.000 en 15.000 euro startgeld. Maar Robert Gesink is nu amper geboekt. Dat hij in 2010 zesde werd in de Tour, is blijkbaar lang geleden.

'Nu vindt men hem te duur,' zegt Van den Akker. 'Maar Robert komt niet ineens voor 500 euro opdraven. Hij is een bepaald bedrag waard, alleen men heeft het nu niet voor hem over.'

40.000 euro voor de gele trui en 20.000 voor de bolletjestrui
In Chaam hebben ze viervoudig etappewinnaar Marcel Kittel weten te strikken. Voor een bedrag dat ergens tussen de 10.000 euro van Ten Dam en de 15.000 euro van Mollema ligt.

En de gele trui? Voor een kleine 40.000 euro kun je Christopher Froome halen, zoals vanavond in Stiphout waar ze ooit, naar het schijnt, liefst een ton voor Lance Armstrong neertelden. Froome is dus een koopje. Jarenlang, zo vertelt John Hertogh van de Draai van de Kaai in Roosendaal, kostte de Tourwinnaar 55.000 euro. 'Dat betaalden wij ooit voor Contador en ook Cadel Evans deed daar in 2011 geen euro van af', zegt hij tegen het AD.

Dit jaar is de superster van 'De Draai' overigens niet 'het geel', maar 'de bollentrui': Nairo Quintana, nummer twee in de Tour en winnaar van het bergklassement. Naar verluidt kost dat de organisatie 20.000 euro. Dat kón Mollema ook krijgen, maar dan had-ie z'n tweede plaats in de Tour moeten vasthouden. Zo werkt dat.