Volledig scherm
© Photo News

Wereldkampioen Sagan pakt eerste Europese titel

UpdateDe Slowaak Peter Sagan heeft vandaag in het Franse Plumelec bij de Europese kampioenschappen wielrennen de wegrace gewonnen. Het was de eerste keer dat de Europese titelstrijd ook een wedstrijd voor profs kende. Sagan, regerend wereldkampioen, was in de sprint bergop oppermachtig.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP

De Fransman Julian Alaphilippe werd tweede, de Spanjaard Daniel Moreno pakte het brons.

Op een parcours met aan het einde van elke ronde een klim van 1,7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent leverden de landenploegen een aantrekkelijke finale. Op dat moment was de laatste van de groep vroege vluchters, de Nederlander Bert-Jan Lindeman, al ingelopen. Sam Oomen en Koen de Kort kwamen even voorop met een groep van zo'n vijftien renners, terwijl de Italiaan Moreno Moser het bij het ingaan van de laatste ronde alleen probeerde. Hij haalde het tot aan de voet van de slotklim waarna zijn landgenoot Davide Villella nog een ultieme poging deed uit de greep van de eerste grote groep te blijven.

Na de samensmelting was er uiteindelijk nog maar één favoriet. Sagan toonde aan geen moeite te hebben met de druk. Hij ging de sprint zelf aan en zag nooit meer iemand in zijn buurt komen. Het leverde hem nog eens een kampioenstrui op, maar maandag in de Eneco Tour zal hij zich weer gewoon in de regenboogtrui hullen.

,,Ik ben hier trots op", zei Sagan over zijn laatst veroverde titel. ,,Dit EK was wel een doel voor mij. Zeker toen het verplaatst werd van Nice naar hier. Daar had ik geen enkele kans gehad, maar op dit parcours zag ik mogelijkheden. Ik mocht mijn sprint gewoon niet te vroeg aanzetten, moest perfect timen en dat gebeurde. Nu heb ik iets achter de hand voor volgend jaar", lachte Sagan. ,,Stel dat ik mijn regenboogtrui verlies, dan heb ik toch deze Europese trui om de schouders."

Volledig scherm
© BELGA
  1. Van Vleuten wil nu regenboogtrui die ze ‘het hele jaar kan showen’
    WK in Yorkshire

    Van Vleuten wil nu regenboog­trui die ze ‘het hele jaar kan showen’

    Na ruim twee weken van relatieve rust verdedigt Annemiek van Vleuten dinsdag in Yorkshire bij de WK wielrennen haar wereldtitel op de individuele tijdrit. Het is haar eerste hoofddoel, maar voor de Wageningse wacht vier dagen later in de wegrace een misschien nog wel grotere uitdaging. Dan is de prijs een regenboogtrui die je het hele jaar kunt showen. ,,Ik ga voor allebei, maar als ik moet kiezen dan is het toch die laatste.”