Volledig scherm
Mathieu van der Poel pakt in Florence de wereldtitel bij de junioren. © ap

Wereldtitel Van der Poel bij junioren

UpdateMathieu van der Poel heeft zaterdag in Florence bij de wereldkampioenschappen wielrennen de wegrace bij de junioren gewonnen. De 18-jarige zoon van oud-coureur Adrie van der Poel reed in de slotronde naar koploper Franck Bonnamour en liet de Fransman op de steile Via Salviati achter.

Volledig scherm
© getty

Het zilver was voor de Deen Mads Pedersen, brons ging naar de Albanees Iltjan Nika. 

Van der Poel werd eerder dit jaar al wereldkampioen veldrijden. Ook op de weg behaalde hij tal van successen. Zo won hij vier internationale etappekoersen, waaronder de Nations Cup-wedstrijd Trophée Centre Morhiban. Kort voor het WK won hij nog drie van de vier ritten en het eindklassement in de GP Rüebliland.

Opmerkelijk genoeg is de in het Belgische Kapellen woonachtige Brabander niet topfit. Bij een valpartij liep hij anderhalve maand geleden een blessure aan zijn rechterbeen op. 'Het is niet ideaal, maar ik had er al meer wedstrijden mee gewonnen. Het is net of mijn ene been zwaarder is dan het andere, maar vooral de dag na een zware inspanning heb ik er last van', vertelde Van der Poel nadat hij de regenboogtrui in ontvangst had genomen.

Het succes in Florence voelde net zo goed als de twee eerder behaalde wereldtitels bij het veldrijden. 'Maar daar ligt wel mijn hart.'

Onlangs tekende Van der Poel, samen met zijn 3 jaar oudere broer David, een profcontract bij het Belgische BKCP-Powerplus. 'De komende 4 jaar ligt de prioriteit bij het veldrijden, maar ik zal zeker ook op de weg uitkomen. Ik heb de tijd, over 4 jaar kan ik altijd nog voor de weg gaan.'

De laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg bij de junioren was Kai Reus in 2003 in het Canadese Hamilton.

Volledig scherm
© getty
Volledig scherm
© ap
Volledig scherm
© ap
  1. Titelverdediger Valgren rekent op steun ervaren ploeg in Gold Race

    Titelverde­di­ger Valgren rekent op steun ervaren ploeg in Gold Race

    Wielerploeg Dimension Data herbergt zondag in de Amstel Gold Race het complete podium van de editie van vorig jaar. De Deen Michael Valgren, vorig jaar zegevierend, kwam over van Astana. Roman Kreuziger werd vorig jaar nog tweede namens Mitchelton-Scott en de Italiaan Enrico Gasparotto derde in het shirt van Bahrain. De Tsjech en de Italiaan stapten deze winter over naar het Zuid-Afrikaanse team waarvoor ook Tom-Jelte Slagter morgen in actie zal komen.