Volledig scherm
Van Avermaet, Sagan en Dumoulin © AD Sportwereld

Wie is de beste allrounder van het peloton?

Eneco TourZelden kende de Eneco Tour zo'n sterk deelnemersveld als in de 12de editie. Tijdrijders, klassiekerspecialisten en sprinters, de wereldtop verschijnt aan de start in het Friese Bolsward.

Het uitgezette parcours is er één voor een renner die verschillende disciplines beheerst. De eindwinnaar van de komende wielerweek door Nederland en België moet alert zijn in massasprints, tijdverlies minimaliseren tijdens de tijdrit, over een goede ploeg beschikken bij de ploegentijdrit, over kasseien aansluiting met de top houden en in de heuvels van de Ardennen met de besten mee kunnen klimmen.

Wie beheersen al deze disciplines? De ploegen uit de WorldTour hebben bijna zonder uitzondering hun beste paard van stal gehaald. Tinkoff heeft wereldkampioen Peter Sagan, BMC stelt olympisch kampioen Greg van Avermaet op, Etixx-Quickstep heeft oud-winnaar Zdenek Stybar, Giant-Alpecin start met Tom Dumoulin, LottoNL-Jumbo gokt op Wilco Kelderman, Alexander Kristoff heeft het eerste rugnummer bij Katusha, Michal Kwiatkowski is het speerpunt bij Team Sky en zo gaat de rij met kopmannen nog wel even door. Al deze mannen dingen mee om de eindzege.

Volledig scherm
Tom Dumoulin © anp

In meerdere ritten zijn verschillen te maken. Zo is in elke etappe weer de 'Gouden Kilometer' aan het slot geplaatst. In dat slotstuk zitten drie bonifactiesprints verborgen waar renners 3, 2 en 1 seconden kunnen winnen voor het klassement. Omdat de beloning kort voor de massasprint te behalen is, gaan de sprinters zich waarschijnlijk niet mengen voor deze seconden.

Tijdrit
Op de tweede dag, van de zeven in totaal, is de rit tegen de klok gepland. Dumoulin is niet blij met de afstand. De tijdrit telt nog geen tien kilometer en grote verschillen worden niet gemaakt. Wel is Dumoulin de grote favoriet voor deze rit.

Volledig scherm
Peter Sagan werd zondag in Plumelec Europees kampioen © Photo News

Op de derde en vierde dag lijkt een massasprint weer onvermijdelijk. Al is de finale op donderdag eentje met heuvels. Mogelijk haakt daar een deel van het imposante sprintersgilde af. Als voorbereiding op het wereldkampioenschap in Qatar, is op Mark Cavendish na, de hele wereldtop vertegenwoordigd. De Nederlanders Dylan Groenewegen en Danny van Poppel krijgen andermaal de kans zich te meten met Marcel Kittel, André Greipel en Arnaud Démare.

Vrijdag is de ploegentijdrit van de Eneco Tour. Greg van Avermaet kan daar met BMC een slag slaan. Zijn ploeg herbergt specialisten die flink huis kunnen houden op de rechte wegen.

Het slotweekend kent de zwaarste dagen. Tijdens de twee ritten moet veel geklommen worden. De finale van zondag lijkt op de Ronde van Vlaanderen met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg. Specialisten als Sagan, Stybar, Kristoff en Van Avermaet kunnen een eventueel opgelopen tijdverlies daar nog ruimschoots goedmaken. Het blijft in ieder geval tot de laatste kilometers spannend.