Volledig scherm
Alessandro Petacchi. © photo: Cor Vos

Wielerbond UCI wil hercontroles 2016 en 2017

De internationale wielerbond UCI heeft de antidopingorganisatie in het wielrennen, het CADF, gevraagd om hercontroles van urine- en bloedstalen uit de jaren 2016 en 2017. Het bestuur van de UCI heeft dit verzoek ingediend op basis van de informatie en documenten die van de Oostenrijkse justitie zijn ontvangen in de dopingzaak Operation Aderlass.

Naar aanleiding van die affaire zijn al meerdere coureurs geschorst, onder wie de Italiaan Alessandro Petacchi, de Slovenen Kristijan Koren en Borut Bozic, de Kroaat Kristijan Durasek en de Oostenrijkers Stefan Denifl en Georg Preidler. Zij waren klant bij de omstreden sportarts Mark Schmidt.

Schmidt is de spil in het dopingschandaal dat eind februari uitbrak. De Duitse arts coördineerde vanuit zijn praktijk in Erfurt honderden illegale bloedtransfusies. Ten minste 21 atleten uit acht verschillende landen en vijf verschillende sporten kwamen op het lijstje met verdachten te staan.

Volgens de UCI zijn hertesten van oude monsters noodzakelijk om oude overtredingen van de dopingreglementen alsnog aan te tonen in het peloton.

  1. Alaphilippe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar
    Mathieu van der Poel 4e

    Alaphilip­pe krijgt Velo d’Or: prijs voor wielrenner van het jaar

    De Franse wielrenner Julian Alaphilippe heeft zondag de Vélo d’Or gewonnen, de prijs die jaarlijks de beste wielrenner van het jaar ten deel valt. Hij won de verkiezing voor de Colombiaanse Tourwinnaar Egan Bernal en de Sloveense Vueltawinnaar Primoz Roglic. Mathieu van der Poel eindigde als vierde en Annemiek van Vleuten, de enige vrouw onder de twaalf genomineerden, werd vijfde in de verkiezing.