Volledig scherm
In het Noorse Bergen werd Tom Dumoulin afgelopen jaar wereldkampioen tijdrijden. © ANP

WK wielrennen in Noord-Nederland dichterbij: ook mogelijke routes bekend

De komst van de wereldkampioenschappen wielrennen naar Noord-Nederland is weer een stap dichterbij. De stichting WK2020 heeft de steun van de colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Groningen en Drenthe die een positief advies hebben uitgebracht om het evenement te ondersteunen.

De afgelopen weken deden zij onderzoek naar de haalbaarheid om over ruim twee jaar gastheer te zijn van de WK, die acht dagen duren.

De colleges hebben nu een voorstel gedaan waarover de leden van de Provenciale Staten van Groningen op 30 mei een besluit nemen en hun Drentse collega's op 6 juni. Bij een positief besluit zal de internationale wielerbond UCI vermoedelijk nog dezelfde maand de WK toewijzen. De noordelijke provincies mikten eigenlijk op 2023, maar problemen bij de Italiaanse organisatoren van de WK over twee jaar deden de UCI de blik op Nederland richten.

Vertegenwoordigers van de UCI komen binnenkort naar Nederland om de routes te bekijken. Oud-schaatsster Renate Groenewold is het uithangbord van de organisatie. ,,Op de Grote Markt in Groningen zal gestart worden voor de tijdritten bij de mannen en de vrouwen. De wegwedstrijden in deze categorieën beginnen in Emmen. Gieten, Appingedam en Veendam zijn startlocaties voor andere categorieën. Alle wedstrijden finishen op het TT Circuit Assen'', aldus Groenewold.