Volledig scherm
© afp

Yates verslaat Dumoulin in koningsduel

Rozetruidrager Simon Yates heeft de elfde etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Brit hield in de spannende slotkilometers omhoog door de straten van Osimo Tom Dumoulin nipt achter zich. De Limburgse titelverdediger beantwoordde een demarrage van Yates niet onmiddellijk, maar wist het gaatje toch bijna dicht te rijden. Het verschil aan de finish was twee seconden.

Nabeschouwing

Door Thijs Zonneveld

Ze harken, ze puffen, ze trekken grimassen van oor tot oor. Het melkzuur spuit uit hun oren, hun longblaasjes knappen, hun benen huilen om hun moeder. Maar Simon Yates en Tom Dumoulin breken allebei niet. De nummers één en twee van het algemeen klassement strijden op het slotklimmetje van etappe elf man tegen man om de dagzege én om de secondes. Iedere tel is er één.

De hele etappe is sowieso - opnieuw - een dollemansrit. Het tempo is hoog, net als een dag eerder. Er is een kopgroep met enkele hardrijders (onder wie Luis Leon Sánchez en Alessandro De Marchi), maar die worden teruggepakt in de finale. Ook daarin regent het aanvallen. De beslissende is die op anderhalve kilometer, van rozetruidrager Simon Yates.  

Hij slaagt erin om een meter of vijftien op Dumoulin te pakken bij zijn eerste aanzet. Het zijn precies die vijftien meter (en twee seconden) die hij anderhalve kilometer verderop, op de top van de muur naar Osimo, nog steeds heeft. Het tekent voorlopig ook precies het verschil tussen de twee in deze Giro: ze zijn aan elkaar gewaagd, maar Yates is explosiever. Daarmee kan hij een gaatje slaan én bonificatiesecondes sprokkelen. Die aanzet is zijn wapen: daarmee loopt hij bij iedere aankomst bergop een klein beetje uit. Op die manier is het verschil tussen Yates en Dumoulin na elf ritten opgelopen tot 47 seconden.   

Grootste verliezer van de dag is, nog maar een keer, Chris Froome. Hij verliest veertig seconden en staat inmiddels op bijna drieënhalve minuut van leider Yates.


Dagelijks op de hoogte van het laatste Giro-nieuws? Abonneer je op de Wielernieuwsbrief!

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Finish

Yates wint, Dumoulin wordt tweede. Alle concurrenten volgen op afstand. Wat een schitterend gevecht.

1 km

Yates is alleen, Dumoulin komt achter hem aan. Met Pozzovivo. Jemig, wat spannend!

1 km

Wellens is alleen. Yates demarreert uit peloton, Dumoulin volgt.

3 km

Stybar en Wellens hebben tien seconden. Haig leidt het peloton, Dumoulin zit bij de eersten.

4 km

Stybar en Wellens vliegen samen naar de kop. Over de stenen slaan ze een flink gat met de klassementsrenners. De vluchters zijn geschiedenis.

6 km

De dienders van Trek-Segafredo en FDJ hebben het tempo flink omhoog gegooid. Sánchez, De Marchi en Masnada hebben nog twintig seconden.

10 km

Kort moment van rust in het peloton. De drie koplopers lopen weer iets uit. Het gat is ongeveer 50 seconden. De laatste vijf kilometer bestaat uit kasseien en steile stroken omhoog.

12 km

In het peloton vallen slachtoffers op de steile klim. Oomen zit voorin met Dumoulin. De drie vluchters zien hun voorsprong slinken naar 45 seconden.

16 km

Mede door de flinke inspanningen van Bouwman is het gat nog maar een minuut. Dit wordt misschien wel te lastig voor Sánchez, De Marchi en Masnada.

21 km

Het tempo ligt hoog bij de koplopers. In het peloton jagen vooral mannen van Lotto-Soudal op de vluchters. Het verschil is 1.30 minuten terwijl Turrin en Maestri tussen de twee groepen in rijden.

Ook Koen Bouwman helpt met het terugbrengen van het peloton. Battaglin is een van de kanshebbers.

27 km

Nu daalt de kopgroep tien kilometer om tien kilometer voor de finish wederom een muur voor de wielen te krijgen. Maestri en Turrin rijden twintig seconden achter het drietal. Het peloton zit daar weer 1.20 minuten achter.

29 km

Voor Maestri en Turrin is de klim te zwaar, zij lossen bij Masnada, Sánchez en De Marchi.

30 km

Trek-Segafredo rijdt op kop voor Brambilla. De koplopers rijden Filottrano binnen terwijl het peloton de eerste muur van de finale beklimmen.

33 km

De finale staat op het punt van beginnen. De voorsprong bedraagt nog twee minuten. Het gaat doldwaas worden.

45 km

De renners passeren straks Filottrano, het dorp waar Michele Scarponi woonde en ook werd aangereden. Filottrano staat tegenwoordig helemaal in het teken van de overleden wielrenner, deze etappe is een eerbetoon aan hem. Extra bijzonder is de aanwezigheid van Luis Leon Sánchez, zijn voormalig teamgenoot, in de kopgroep.

48 km

De voorsprong van de vijf is nu 2.40 minuten. Trek-Segafredo doet veel werk in het peloton, maar voor wie is onduidelijk. Pantano en Brambilla zijn de speerpunten van de ploeg, maar deze hectische finale is te lastig voor ze. Krijgen de renners van Trek-Segafredo straftraining?

58 km

Hidde van Warmerdam ging bij start verschillende renners vragen naar hun verwachtingen. Zie hier het resultaat.

62 km

De voorsprong van de vijf renners met de motoren Sanchez en De Marchi is weer iets gegroeid. Gaan ze het redden?

72 km

De finale wordt doldwaas. Een kilometer of dertig voor de streep begint de ellende met de klim naar Filottrano. Een klimmetje van net geen twee kilometer met bijna 8% gemiddeld, maar uitschieters van 16%.

En nog voor de slotronde in Osimo wacht op tien kilometer van de eindstreep nog een Italiaans muurtje van 700 meter met een stijgingspercentage van 9%.

Die slotronde in Osimo start meteen met kasseien. Geen vlakke strook, maar een kwart kilometer klimmen op klinkers tegen maximaal 16%. De Giro-achtbaan schakelt door naar de Via Olimpia, een smalle stijgende strook van gemiddeld 12,4%. Terug in het historische centrum wacht opnieuw een kasseiklim, maar nu van ruim 600 meter tegen 10%.

79 km

De situatie wordt benarder voor de vluchters. Luis Leon Sanchez (Astana), Alessandro de Marchi (BMC), Fausto Masnada (Androni), Mirco Maestri (Bardiani) en Alex Turrin (Willier Tristina) hebben nog iets meer dan twee minuten voorsprong door het werk van renners van Lotto-Soudal en Lotto-Jumbo.

laad oudere berichten