Volledig scherm
Een voormalige boerderijwoning in Balgoij mag een 'normale' woning worden, als er maar een spuitscherm op de grens met de aanpalende boomgaard komt. © William Hoogteyling

Balgoijse woning moet van spuitscherm worden voorzien

BALGOIJ/DEN HAAG - Een woning in het buitengebied van Balgoij moet aan een zijde langs het erf een minimaal 4,5 meter hoge afscheiding krijgen. Dit is nodig om geen hinder te hebben van het spuiten van bestrijdingsmiddelen in een naburige boomgaard. 

Het pand - aan de doodlopende Wegelaar, vlak bij de Drutenseweg - was in het verleden een woonhuis bij een agrisch bedrijf, maar de eigenaren willen er graag een gewone burgerwoning in het buitengebied van maken. Daarvoor wijzigde de gemeente Wijchen al in 2015 het bestemmingsplan. De eigenaren van een buurperceel - een boomgaard - vrezen echter voor problemen met spuitzones. De Raad van State vond in 2016 dat de gemeente echter niet goed duidelijk had gemaakt hoe groot de gezondheidsrisico's in en bij de woning zouden zijn. 

Wetenschappelijk

Dus kwam het aangepaste plan nogmaals bij de Raad van State en ook nu zat er nog een fout in: er werd verwezen naar rapporten die niet wetenschappelijk voldoende onderbouwd zijn. Dus komt 's lands hoogste bestuursrechter nu zelf met de voorwaarden. 

En dat betekent dat aan de zijde of zijdes waar de woning grenst aan een boomgaard, een minimaal 4,5 meter hoge afscheiding moet komen. Dat kan in allerlei vormen: van winddoeken tot muurtjes, van hagen tot schermen. Bovendien moet de afscheiding altijd minimaal 1 meter hoger zijn dan de hoogste boomtop zoals die op 1 mei wordt gemeten. 

Zicht op oplossing

Daarnaast is de gemeente Wijchen veroordeeld tot betaling van ongeveer 3.000 euro voor griffierechten en deskundigenrapportages. Overigens meent de Raad van State wel dat de gemeente Wijchen de afgelopen twee jaar terecht niet handhavend heeft opgetreden, omdat altijd zicht op een oplossing bestond. De fruittelers van het belendende perceel wilden sinds begin 2016 dat de bewoning terstond zou worden verboden. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement