Volledig scherm
Kinderactiviteiten op de Batenburgse Dag. © De Gelderlander

Batenburgse Dag nog steeds goed voor het dorp en de clubs

BATENBURG - De penningmeesters van de voetbal-, tennis- en carnavalsclub in Batenburg zijn na een ‘goede’ Batenburgse Dag vaak net iets vrolijker. Reden: een deel van de opbrengst gaat naar die verenigingen.

Over het decor hebben de organisatoren van de Batenburgse Dag niets te klagen: hun stadje met ruïne is op zichzelf al een bezoekje waard. Deze zondag zijn de zo’n 150 marktkramen, het straattheater, muziek en kinderattracties een extra reden om naar Batenburg te gaan.

Het evenement vindt voor de 43ste plaats. Echte vernieuwingen ten opzichte van vorig jaar zijn er niet, aldus voorzitter Gijs van Gent. ,,We hebben voor ieder wat wils en het loopt nog steeds goed. Ik vraag door de dag heen altijd aan de mensen: wat vindt u goed en wat kan er beter. Daar proberen we de volgende editie iets mee te doen.”

Het weer

Eén van de belangrijkste factoren is – zoals bij veel evenementen – het weer. ,,Als het weer maar meezit, dus niet te warm en geen regen, komen de mensen vandaag wel. Veel anders is er niet te doen hier in de regio en we hebben in al die jaren een naam opgebouwd”, vertelt Van Gent.

Hij zegt niets te veel: één keer werd Batenburg zelfs omgeroepen bij de fileberichten op de radio, omdat het er zo druk was. Zover gaat het vandaag niet komen, zegt de voorzitter, ,,maar met iets minder bezoekers dan toen ben ik ook al tevreden”.

Rij voor de kassa

Tevreden lijkt Van Gent te kunnen zijn. ,,Je merkt dat mensen er na zo'n warme week weer uit willen.” Rond het middaguur is er een rij voor de kassa. Paula Bossers uit het Brabantse Hank staat er te wachten met haar gezin. ,,We zijn er ieder jaar bij. Het is onze familiedag. Mijn man komt uit Batenburg. Op de Batenburgse Dag gaan we bij iedereen even langs.”

Dat het druk is, is niet alleen fijn voor de mensen die de Dag organiseren, maar ook voor de drie clubs waarvoor zich inzetten. 43 jaar geleden werd van de opbrengst van de markt nog een Renault 5 gekocht voor pastoor Mart Brouwers.

De inwoners van Batenburg vonden dat hij aan een nieuwe auto toe was en daarom hielden ze een braderie. Het was het begin van de Batenburgse Dag. De voetbal-, tennis- en carnavalsvereniging die de markt voor de pastoor op poten zetten, zagen er een geweldige manier in om de eigen clubkassen voortaan te spekken. Voorwaarde is wel dat ze vrijwilligers leveren. Een stuk of zestig zijn er iedere editie wel nodig. 

60 vrijwilligers

Tom Coenders is vandaag een van de vrijwilligers. Met zijn zwager en vader rijdt hij mensen op en neer: van de parkeerplaats naar het begin van de markt en vice versa. ,,Doen we nu een paar jaar. We vragen alleen een kleinigheidje, net wat mensen kunnen missen, puur om uit de kosten te komen. We zijn er vooral voor de mensen die slecht te been zijn. Zo willen we ervoor zorgen dat ook zij er kunnen komen.” Ondertussen stappen de volgende mensen in zijn golfkarretje, op weg naar de Batenburgse Dag.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement