Volledig scherm
Spelers van UHC spelen een potje voetbal op de Schaarweide. © Erik van 't Hullenaar

Batenburgse voetbaljeugd voortaan naar Hernen

BATENBURG / HERNEN - Kinderen die beginnen te voetballen bij het Batenburgse Batavia, zullen voortaan veelal te vinden zijn op sportpark Schaarweide tussen Bergharen en Hernen. De kleine voetbalvereniging gaat samenwerken met de jeugdafdeling van UHC. Aanleiding is het opheffen van BOA-jc, de naam waaronder de afgelopen vijftien jaar werd samengewerkt met Olympia uit Horssen en AAC uit Altforst/Appeltern.

Die twee clubs zijn gefuseerd en gaan op eigen kracht verder als AAC-Olympia. Vanwege de  schaarste aan bestuursleden, wil die club niet ook menskracht  aan BOA-jc kwijt zijn. Tien van de veertien jeugdleden van Batavia blijven wel spelen bij AAC-Olympia, maar blijven ook volledig lid van Batavia. 

Senioren

Voor nieuwe spelertjes zou dat bij AAC-Olympia niet mogelijk zijn, zegt Patrick Witsiers van Batavia. ,,Maar we willen nieuwe spelers volledig bij Batavia houden, dan stromen ze uiteindelijk makkelijker door naar de senioren. Met UHC konden we beter afspraken maken. In Wijchen vinden ze het ook prettig dat we binnen de gemeente gaan samenwerken, met name met het oog op de aanstaande bouw van het nieuwe multifunctionele centrum op ons sportcomplex. Daar wil de gemeente natuurlijk ook zo veel mogelijk leven zien.”

Clubkleuren

De vier spelertjes die richting UHC gaan, gaan in die clubkleuren spelen, maar zijn dus lid van Batavia. Dat wil de jeugdbasis versterken door na de zomer te starten met wekelijkse voetballessen voor de allerjongsten. Een handjevol kinderen heeft zich al gemeld. ,,Het is belangrijk dat er nog wel kinderen op ons terrein spelen”, aldus jeugdtrainer en penningmeester Witsiers. ,,Zien spelen, doet spelen. We willen dat de ploegjes van UHC af en toe ook bij ons komen trainen. We krijgen een mooie gymzaal, dus we hebben ook wat extra's te bieden.”

Jonge aanwas

Batavia, een vereniging met zo'n 140 spelende en niet spelende leden, hoopt ook op jonge aanwas vanuit de woningen die op de plek van de te slopen school zijn gepland. Maar het zal nooit genoeg zijn om helemaal zelfstandig jeugdelftallen te vullen, weet ook Witsiers. ,,Maar de club moet gewoon blijven bestaan", zegt hij. ,,We hebben een traditie van spelers van buitenaf. Je kunt wel zeggen dat Batavia niet levensvatbaar is, maar met die gedachte kun je alles in Batenburg wel afschaffen. Dan wordt het een spookstadje.”

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement