Volledig scherm
Materieel staat werkloos op het terrein van Postma in Bergharen. © DG

Bergharense bouwer Postma failliet: wie maakt het werk nu af?

BERGHAREN - Het Bergharense bouwbedrijf Postma is failliet. De onderneming heeft al het werk stilgelegd. Zestien werknemers zitten nu zonder werk. Curator Rogier Faase spreekt met andere bouwbedrijven over een overname en een doorstart.

Volgens Faase heeft Postma zo'n twee miljoen euro schuld bij de bank en diverse andere schuldeisers. Over de oorzaak daarvan laat hij zich niet uit. Eigenaar Niek Postma heeft zelf het faillissement aangevraagd en wil geen enkel commentaar geven over de situatie. De curator richt zich nu op een snelle overname van alle bezittingen en personeelsleden van de onderneming. Volgens hem zijn er al ‘meerdere’ nieuwe eigenaren in beeld.

Effecten direct zichtbaar

Het is niet duidelijk hoeveel projecten door het faillissement zijn geraakt. De effecten waren in elk geval direct zichtbaar in Wijchen. Woensdag al trok Postma al het materieel terug uit nieuwbouwproject Huurlingsedam en de grootschalige riolerings-, water- en gasleidingenwerkzaamheden in de wijk Uilenboom. 

Postma verzorgde ook het bouw- en woonrijp maken van delen van woningbouwprojecten Tichellande in Druten en Leeuwse Veld in Beneden-Leeuwen. Die lopen vooralsnog geen vertraging op, zegt een woordvoerder van bouwonderneming Van Wanrooij, die de bouw van beide wijken leidt. In beide projecten zou het bouwrijp maken van grond, of de aanleg van trottoirs en groen pas in het voorjaar weer worden opgepakt.

Straat open

Collegabedrijven Willems uit Winssen en W. Hendriks uit Niftrik namen gisteren een deel van het werk in het Wijchense Uilenboom over. De gemeente Wijchen wil dat ze de komende weken het werk in de nu openliggende Violenstraat afronden. Na het weekend beraadt Wijchen zich over de voortgang van de rest van het project.

Volledig scherm
Vrijdag werd het werk in de Wijchens Violenstraat door andere aannemers voortgezet. © DG

Hoe snel de nieuwste woonstraten van Huurlingsedam, met daaraan 86 woningen, woonrijp worden gemaakt, is nog afwachten. Projectleider Hugo de Baaij van het Osse bouwbedrijf Hendriks Bouw & Ontwikkeling gaat ervan uit dat er snel een oplossing komt voor de definitieve inrichting van de openbare ruimte: ,,Dit is nu heel vervelend voor ons en de nieuwe bewoners, maar we moeten nu wachten op bericht van de curator. Voor volgende bouwfases werken we met een ander bedrijf.”

Vaker problemen

Postma werd in 1983 opgericht door Theo Postma, de vader van de huidige eigenaar. Het bedrijf is van oudsher met name actief in de Grond-, Weg- en Waterbouw, maar was ook betrokken bij diverse bouwprojecten. Zo leverde het dit jaar nog het nieuwe gezondheidscentrum in het eigen dorp op. In 2012, tijdens de bouwcrisis, kwam Postma ook al in de  problemen en ontsloeg het alle 35 vaste krachten. In 2013 kreeg het bedrijf uitstel van betaling en volgde er een betalingsregeling met schuldeisers.

Volledig scherm
Loods van Postma op het Bergharense bedrijventerrein Breekwagen. © DG
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement