Boegeroep bij inspraakavond over het Wijchens Meer

VideoWIJCHEN - Drie insprekers zijn dinsdagavond de gebeten hond in theater ’t Mozaïek in Wijchen. Drie van de éénentwintig mensen die hun zegje komen doen over het Wijchense centrumproject Tussen Kasteel en Wijchens Meer vertellen dat ze best wel wat zien in wat horeca aan de boorden van het water.

Het komt ze op gemor en openlijk boegeroep te staan van de dik 160 mensen in de theaterzaal. Die zijn afgekomen op de inspraakavond over het bestemmingsplan dat het gebied tussen het te slopen voormalige gemeentekantoor en het water meer bewoond en gezellig moet gaan maken. Drie ontwikkelaars hebben daar al, nog geheime, ideeën over, en de regels waaraan ze zich moeten houden staan in het plan beschreven.

Storm

Het is een groot gebied, maar de afgelopen maanden gaat in de media en politiek nog slechts over één omstreden onderwerp: de mogelijkheid om aan ‘De Meer’ één of twee horecagelegenheden te bouwen. Honderden mensen dienden een bezwaar in en meer dan tweeduizend tekenden online een petitie om die verstoring van het groen aan het water te voorkomen. De storm werd zo krachtig, dat de gemeente het theater  afhuurde om iedereen tegenover raadsleden zijn hart te kunnen laten luchten.

Lofzang

Niet verrassend dus, dat veruit de meeste insprekers dinsdag fel tekeergaan tegen bouwen aan de Meerkant. In hun drie minuten houden ze een lofzang op de schoonheid van de ‘parel’ van Wijchen en maken ze korte metten met de gedachte dat een ‘theehuisje’ - een woord van verantwoordelijke wethouder Geert Gerrits - die schat niet zou aantasten.

Zoals Hans Schokker, die schetst hoe ‘lichte horeca’ zomaar kan leiden tot een pizzabezorgzaak met scheurende scootertjes voor de deur. Of aanwonende Ton Hendriks, die bang is dat hij nog meer drank- en drugsoverlast voor de deur krijgt en vreest voor zijn uitzicht op het Meer en het groene pleintje met het oorlogsmonument.

Betonnen kolos

Dat ook dat pleintje kan worden bebouwd, is een aantal insprekers ook een gruwel. ‘Een betonnen kolos’ vreest Ton Rosmalen. Sommige sprekers denken al te weten dat er een hotel komt te staan. Dat kan dan maar beter tegenover het Kasteel komen, vinden ze: dat is dan meteen mooi voor de gasten van bruiloften daar. Uitvaartondernemer Vincent Tromp ziet met drukte voor de deur de toekomst van zijn stemmig gelegen uitvaartcentrum somber in, terwijl de visvereniging haar nachtvisplek door horeca ziet verdwijnen.

Ze schudden hun hoofd bij de woorden van de vertegenwoordiger van het centrummanagement, die horeca juist ziet als een versterking van het winkelrondje door Wijchen. En bij Frans Derks en Peter Rutten, die juist wel wat zien in een Wijchens ‘stadspark’ met een biertje na een wandeling. ‘Boe’, zegt de zaal, maar daar hadden ze op gerekend.

Volledig scherm
Wijchense politici schrijven mee tijdens de presentatie van één van de insprekers op het podium. © David van Haren
Volledig scherm
Voor aanvang van de inspraakavond over het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer protesteren tegenstanders van bebouwing van de meeroever buiten theater 't Mozaïek. © David van Haren
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement