Volledig scherm
De oude boerenschuur (links) die nu een monument wordt. © Theo Peeters

Boerenschuur Garstkampsestraat Overasselt blijft schuur en wordt monument

OVERASSELT - Er komen geen woningen in de monumentale boerenschuur aan de Garstkampsestraat in Overasselt, of op de plek waar deze nu staat. De schuur blijft wat die is en wordt zelfs een gemeentelijke monument.

De huidige gebruiker, Ciel Hendriks die er haar atelier voor de restauratie van antieke meubelen Kopsendal heeft, krijgt de gelegenheid de schuur te kopen. Daar leek het een jaar geleden nog niet op. 

Tot twee keer toe gaf de gemeenteraad burgemeester en wethouders de opdracht uit te zoeken of er op de plek mogelijkheden zouden zijn voor de bouw van enkele woningen in  de sociale sector. Wel met behoud van het karakter van de historische schuur waarin jaren geleden het agrarisch museum was gevestigd. 

Agrarisch verleden 

Woningbouwvereniging Portaal zag er geen brood in, waarop het college zelf de mogelijkheden moest gaan onderzoeken. Mogelijkheden, die ook wethouder René Waas niet zag. ,,Iedereen wil het karakter van dit stukje agrarisch verleden bewaren. Dat staat vast. Erin is nu een ambachtelijk bedrijfje gevestigd dat daar uitstekend bij past. Mevrouw Hendriks heeft aangegeven het pand te willen kopen. Woningbouw valt er nauwelijks te plegen. Wat wil je dan nog meer?” 

Waas ging bij alle fractievoorzitters langs met zijn overweging. ,,En eigenlijk waren ze het wel met me eens.”

Op de agenda staat nu een taxatie, waarna onderhandelingen met Hendriks van start kunnen gaan. Waas: ,,We gaan er een lagere prijs voor vragen dan voor een plek met mogelijke woningen. Tegelijk geven we er een monumentenstatus aan, waardoor er ook later geen woningbouw plaatsvindt.”