Volledig scherm
Impressie van het nieuwe La Verna. Op de voorgrond de vleugel die als laatste wordt gebouwd en die ook plaats biedt aan ouderen met een verstandelijke beperking. © Talis

Bouw van strak nieuw verpleeghuis La Verna begint dit jaar al

ALVERNA - Naar verwachting al dit jaar wordt in Alverna gestart met het bouwen van een nieuw verpleeghuis met 90 appartementen. Ze vervangen het oude La Verna, dat hopeloos verouderd is.

Woningcorporatie Talis presenteerde vrijdagochtend het ontwerp van het moderne gebouw. Het grootste deel daarvan komt pal achter het huidige te staan. Wanneer die vleugel met 60 appartementen gereed is, wordt die door de veelal dementerende bewoners van La Verna betrokken. Als alles goed gaat, is dat eind volgend jaar.

Dwars op het andere stuk van het gebouw

Vervolgens gaat de oudbouw tegen de vlakte, om plaats te maken voor een vleugel met nog eens 30 appartementen. Die wordt met bouwlagen een verdieping hoger en komt dwars op het andere stuk van het gebouw te staan. 

20 van de appartementen in dat deel van het gebouw zijn bedoeld voor oudere mensen met een verstandelijke beperking. Het zijn cliënten van Driestroom. Zorgorganisatie LuciVer, waaronder La Verna valt, ging daarmee vorig jaar een samenwerking aan om het project financieel van de grond te krijgen.

Protesten uit de buurt

Volledig scherm
Het huidige La Verna, gezien vanaf de Leemweg. © David van Haren

Een eerder goedkoper bouwplan verdween zo'n drie jaar geleden namelijk in de prullenbak na protesten uit de buurt. Het ging toen om een gebouw dat veel prominenter zichtbaar was vanaf de Leemweg. Bovendien zou een nabijgelegen ander appartementengebouw van LuciVer, Portiuncula, een vijfde bouwlaag komen. Ook daar wilden omwonenden én de Wijchense politiek niet aan.

Dit tot grote teleurstelling van Talis en LuciVer. Die laatste organisatie dreigde zelfs uit Alverna te vertrekken. Niemand zou immers meer voor een zorgplek in de verouderde gebouwen kiezen, aldus toenmalig bestuurder Albert Dolmans. Afgelopen voorjaar kwam er, in samenwerking met Driestroom, alsnog een nieuw plan.

Talis verwacht dat het hele bouwproject, dat wordt uitgevoerd door Hendriks uit Oss, in de zomer van 2023 klaar is. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement