Volledig scherm
De Hema in Wijchen. © Mariska Hofman

Bouwplan voor 20 appartementen boven Hema in Wijchen, speciaal voor jong-volwassenen

WIJCHEN - Als de gemeente een vergunning afgeeft, start volgend voorjaar de bouw van twintig appartementen boven de Hema in Wijchen. De eigenaar van die winkel, Rolf Schouten, zag een behoefte aan woonruimte voor met name jong-volwassenen en ontwikkelde een bouwplan voor deze doelgroep.

Wijchenaar Schouten zag in een onderzoek van de gemeente dat jongeren maar moeilijk voet aan de grond krijgen op de woningmarkt.

Omdat de ruimte boven de Hema voor een groot deel leeg staat en een deel plat dak is, vatte hij het idee op om het te benutten voor woonruimte. 

Enthousiast

Quote

Het worden geen huizen van 1.200 euro per maand, dat kunnen jong-volwasse­nen die op zichzelf gaan wonen of hun eerste baan krijgen, niet betalen.

Rolf Schouten

Een half jaar geleden maakte hij samen met compagnon en zus Steffie van den Bosch een plan voor een appartementencomplex en diende het in bij de gemeente.

,,Ze waren naar mijn idee erg enthousiast en blij met het initiatief. Het betreft een belangrijke doelgroep.” 

Wethouder Gerrits beaamt dit: ,,De plannen richten zich op een innovatieve manier op jongeren en passen daarmee goed bij onze Woonvisie ‘Thuis in Wijchen’. Hoe meer jongeren een kans krijgen om in onze gemeente te blijven wonen, hoe aantrekkelijker Wijchen zal blijven in de toekomst.”

Verschillende woningen

Er komen twee woonlagen met in totaal twintig appartementen, variërend van 35m2 tot 80m2

Schouten: ,,Ze worden niet allemaal hetzelfde omdat de toekomstige bewoners ook divers zullen zijn. Individuen, stellen, maar ook twee huisgenoten kunnen er komen wonen.” Schouten en Van den Bosch gaan de woningen verhuren: ,,Het worden geen huizen van 1.200 euro per maand, dat kunnen jong-volwassenen die op zichzelf gaan wonen of hun eerste baan krijgen, niet betalen. Wij blijven ruim onder de 1.000 euro. Voor het bepalen van de huur hanteren we de landelijke puntentelling (hoe groter en ‘luxer’ de woning, des te meer die waard is, red.).” 

Schouten gaat zelf de huurders selecteren: ,,De grootte en de ligging van de appartementen zorgen al voor een natuurlijke selectie. Daarnaast hebben we heel duidelijk gekeken naar de behoeften van jongeren. Het hebben van een wasmachine draagt niet bij aan hun levensvreugde. Zo gaan zij meer van bezit naar gebruik.”

Er komt daarom een gezamenlijke wasruimte in het complex. 

Aantrekkelijke buitenkant

Niet alleen de binnenkant van de appartementen krijgt ruime aandacht, ook de buitenkant moet aantrekkelijk worden.

Schouten: ,,Je ziet dat er in Wijchen achterkantsituaties zijn. De Vlaskam is daar een voorbeeld van. Veel dichte muren, geen aantrekkelijke plek om te vertoeven. Wij gaan van elke zijde van het pand een voorkant maken.”

Welke alternatieve keuzes er nog meer zijn gemaakt voor de 20 appartementen, wil de Hema-eigenaar niet prijsgeven: ,,Eerst moet de vergunning binnen zijn, daarna komen we naar buiten met ons plan.” Hij hoopt over 8 tot 10 weken groen licht te krijgen.

De gemeente Wijchen laat weten dat voor een finaal oordeel over de HEMA-plannen, ze eerst de definitieve vergunningaanvraag afwacht.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement