Volledig scherm
De woonboerderij in Wijchen waarvan het dak vlam vatte op oudejaarsavond. © Bert Beelen

Brand monumentale woning ontsiert rustige jaarwisseling

WIJCHEN - Een forse brand in een woonboerderij aan de rand van Wijchen heeft een verder rustig verlopen jaarwisseling ontsierd. Door nog onbekende reden vatte de woning aan de Valendrieseweg, die ook dienst deed als antiekzaak, op oudejaarsdag rond half negen 's avonds vlam.

Volledig scherm
De brand in de monumentale boerderij in Wijchen. © Persbureau Heitink

Het vuur greep snel om zich heen. Hulpdiensten uit de hele regio spoedden zich naar de Valendrieseweg, maar konden niet voorkomen dat het monumentale pand volledig uitbrandde. Nabijgelegen woningen bleven gespaard doordat brandweermensen met waterspuiten de daken nat hielden. Toch moesten ook de buren worden geëvacueerd.

Bij de kolossale brand raakte niemand gewond, vertelt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. ,,Het is nu een verzekeringskwestie: over de oorzaak kan vooralsnog niets worden gezegd."

Een omwonende meldde direct na de brand dat een vuurpijl op het dak was afgeschoten. Daarvan lijkt echter geen sprake te zijn. Wel lag in de directe omgeving van de woning veel vuurwerkafval, zo bleek gisteren. De bewoners van het pand waren niet beschikbaar voor een reactie.

Loos alarm

Op andere plekken bleef het rustiger. Bij de veiligheidsregio kwam wel nog een melding binnen van een brand bij de Jumbosupermarkt in Wijchen. De brandweer schaalde direct op. Het was echter loos alarm, aldus de woordvoerder: ,,Het bleek te gaan om rook afkomstig van een cv-ketel. Van een brand was geen sprake."

In Ewijk ontstond tijdens de jaarwisseling een gaslek, nadat vuurwerk in een put was gegooid. Netbeheerder Liander heeft het lek direct gedicht. De veiligheidsregio besluit met een positieve noot: ,,De hulpverleners van de brandweer en ambulance kregen tijdens de jaarwisseling over het algemeen voldoende ruimte om hun werk te doen. In de regio zijn geen meldingen van agressie tegen brandweer- en ambulancepersoneel geregistreerd."

'Normale nacht'

Daphne Bergman, burgemeester van Beuningen, kijkt terug op een normale nacht. ,,Eentje met veel vuurwerk, maar weinig incidenten." Ook Vincent van Neerbos, burgemeester van West Maal en Waal, maakt melding van een rustige jaarwisseling: ,,Zonder incidenten: maar dat is hier eigenlijk al jaren zo. De brandweer heeft hier niet hoeven uit te rukken."