Deel van het weiland waar nieuwbouwwijk Kerkenweide moet komen te staan.
Volledig scherm
Deel van het weiland waar nieuwbouwwijk Kerkenweide moet komen te staan. © DG

Buren in het geweer tegen Bergharens bouwplan Kerkenweide

BERGHAREN - Aanwonenden verzetten zich tegen het plan om aan de zuid-westzijde van Bergharen 22 woningen te bouwen. Dat plan ‘Kerkenweide’ zou volgens hen een idyllisch plekje doen verdwijnen. 

Buurvrouwen Hanny van den Berg en Anja Derksen wonen aan de Veldsestraat, met uitzicht op de middeleeuwse protestantse kerk en de 19-de eeuwse katholieke kerk. Over een groene wei kijken ze de verte in, richting klooster en de ernaast gelegen school.

Landelijke omgeving

Dat uitzicht gaat totaal veranderen als het ligt aan Erfgoed Landelijk Bouwen. De huizen ‘sluiten aan bij de huidige bebouwing en passen bovendien in de landelijke omgeving van de kern’, schrijft die ontwikkelaar in een persbericht.

Van den Berg en Derksen zien dat anders. ,,De hele straat hier is er tegen. Het is niet nodig om hier te bouwen om meer huizen in Bergharen te krijgen. Er zijn locaties waar het kan zonder de cultuurhistorie aan te tasten.”

Zorgcentrum

Er waren al eerder plannen met het gebied, maar die gingen even snel van tafel als ze erop kwamen. De Leeuwense ontwikkelaar Van den Bosch, ook eigenaar, wilde er vijftien jaar gelden al bouwen, maar kreeg geen toestemming. Vijf jaar geleden kwam projectontwikkelaar Frank Harbers met het plan om een zorgcentrum te maken in het klooster en meteen ook 50 huizen in de weilanden. Dat ging na protesten van tafel.

Voor plan Kerkenweide moet de bestemming van het perceel van ‘agrarisch’ naar ‘wonen’ veranderen. Van den Berg gaat er, met haar buren, zeker tegen in het geweer, zegt ze.

Steun

Op 4 maart houdt de projectontwikkelaar een informatiebijeenkomst voor de omwonenden en de leefbaarheidsgroep. Later komt er een openbare bijeenkomst voor alle dorpsbewoners. De gemeente Wijchen steunt het plan, dat volgens wethouder Geert Gerrits goed inspeelt op de woonbehoeftes.