Volledig scherm
Ad van Tilborg hangt aan nestkast op in de strijd tegen de eikenprocessierups. © Eveline Van Elk

Burgeroffensief: de processierups kan inpakken in Bergharen

BERGHAREN - Inwoners van Bergharen komen zelf in het geweer tegen de jaarlijkse overlast door de eikenprocessierups. Langs vier lange wegen in het buitengebied ten noorden van het dorp plaatsen ze de komende dagen vijftig zelfgemaakte nestkasten.

De hoop is dat die met name gebruikt gaan worden door mezen, die de rupsen wel rauw lusten. Ze komen te hangen aan de eikenbomen die staan langs de Elzendweg, de Hoekgraaf, de Strengstraat en de Herenstraat. Daar zorgen de jeukende haren van de rupsen voor de meeste overlast.

Natuurlijk

Het project is een initiatief van enkele dorpsbewoners en de leefbaarheidsgroep. Die pleitten onlangs bij de gemeente Wijchen voor fleuriger bermen met veel bloemen, aldus leefbaarheidsgroepslid Ad van Tilborg. 

Toen bleek dat de gemeente een pilot wilde uitvoeren met een natuurlijke bestrijding van rupsenoverlast, werden de handen ineengeslagen. ,,De gemeente stelt bloemenzaad beschikbaar en materialen om de nestkasten van te bouwen”, zegt Van Tilborg. ,,Bloemen lokken insecten, en daarmee hopelijk ook meer vogels.”

Van Tilborg en buurman Thijs Janssen bouwden de afgelopen weken al zo'n twintig kasten. Van Tilborg zaagde de materialen voor de rest alvast voor. Afgelopen weekend kwam een groep dorpsbewoners bij elkaar om die onderdelen in elkaar te zetten.

Positief

Een deel van de kasten is al aangebracht op enkele eiken. Het is de bedoeling  dat ze op vijftig meter afstand van elkaar komen te hangen. Van  Tilborg is positief over het te verwachten resultaat: ,,De vogels voeden hun jongen net wanneer de rups zich ontwikkelt.”

De buurtbewoners gaan de kastjes ook zelf onderhouden, aldus Van Tilborg: ,,Ze moeten elk jaar ook een keer worden schoongemaakt.”