Volledig scherm
De Albert Heijn in Beuningen blijft eerste kerstdag dicht. © Eveline van Elk

Eerste kerstdag toch heilig in Maas en Waal: meeste supermarkten zijn gesloten

MAAS EN WAAL - In Nederland zijn steeds meer supermarkten open op eerste kerstdag. In Maas en Waal moet je echter nog goed opletten waar je die dag nog boodschappen kunt doen. Het aantal geopende grootgrutters stagneert op vijf. De meeste supermarkten gaan op tweede kerstdag wel open.

De vijf op eerste kerstdag geopende supers bevinden zich in Druten en Wijchen, de twee gemeenten waar winkels dan open mógen zijn. In Druten zijn, net als vorig jaar, de Albert Heijn en de Plus geopend. In Wijchen wisselen de Aldi en de Albert Heijn stuivertje. De Aldi blijft dicht, terwijl de Albert Heijn aan het Europaplein voor het eerst open is.

Behoefte

,,We proefden eerder gewoon de behoefte bij klanten niet”, zegt bedrijfsleider Brian Walstock van de AH in Wijchen. ,,Afgelopen jaar kwamen toch meerdere mensen ernaar informeren, dus gaan we open.” In Wijchen zijn, net als afgelopen jaren, de Coop en de Jan Linders ook open. De Aldi was vorig jaar open, maar de discounter houdt in de wijde regio alle filialen dit jaar gesloten. 

Dubbel loon

Aan het vinden van personeel zal het niet liggen, leert een rondgang langs een groot aantal van de ongeveer twintig supers Maas en Waal. Vooral jonge personeelsleden staan bijkans in de rij om voor een dubbel uurloon te werken. ,,Ze vinden het ook niet leuk om de hele dag bij de familie op de bank te hangen”, zegt Walstock.

Alleen bedrijfsleider Rik Liebrand van de Jumbo aan de Herenstraat in Wijchen noemt het lastig personeel in te plannen: ,,Trouwens, ik hoor van veel klanten dat ze niet op een opening met kerst zitten te wachten.”

Vergeten

Quote

Als wij niet open gaan, halen de mensen het ergens anders

Woordvoerder van de Wijchense Coop

De meeste mensen die komende woensdag boodschappen doen, zullen niet hun hele wagentje vol laden, weten de betrokken managers. Het gaat om de vergeten kruiden, een vers stokbrood, of om spullen die niet meer in de koelkast passen en dus op de dag zelf voor het kerstdiner worden aangeschaft. Toch is het de moeite waard, zegt een woordvoerder van de Wijchense Coop: ,,We maken er winst op. En als wij niet open gaan, halen de mensen het ergens anders.”

Dat laatste is ook een overweging voor de Albert Heijn in Druten. ,,Eigenlijk kan het niet uit”, aldus manager Wilfried Cobussen. ,,Maar ja, het is service. Het is echt om de klanten vast te houden.”

Jumbo

De Jumbo supermarkt in Beneden-Leeuwen is dit jaar mogelijk voor het laatst op eerste kerstdag dicht, zegt filiaalmanager Alfons Loomeyer. ,,Volgend jaar mogen we wél open van de gemeente”, zegt hij. ,,Maar we gaan eerst bekijken of de klant dat wel wil.”

In de gemeente Beuningen mogen supers, net als in het veel grotere Nijmegen, helemaal niet open op eerste kerstdag. ‘Helaas’ vindt Frank Grisel van de Jan Linders in Ewijk:  ,,Geen idee hoe druk het zou worden, maar Tweede Kerstdag is gewoon altijd druk.”

Superblij

In Beuningen tilt bedrijfsleider Yeliz Ates van de Albert Heijn echter niet zwaar aan het openingsverbod. ,,Klanten vragen er totaal niet om. We zijn al superblij dat we sinds kort op zondagen twee uurtjes extra open mogen.”

De supermarkten hanteren met kerst bijna allemaal beperkte openingstijden.