Mensen bewijzen in de Buys Ballotstraat de laatste eer aan Frans Hormes.
Volledig scherm
Mensen bewijzen in de Buys Ballotstraat de laatste eer aan Frans Hormes. © Paul Rapp

Erehaag van auto’s én applaus voor overleden ‘sociale ondernemer en goedzak’ Frans Hormes uit Wijchen

WIJCHEN - Met een lint van auto's betuigden vrienden en bekenden zaterdag op bedrijventerrein Wijchen-Oost de laatste eer aan de Wijchense ondernemer Frans Hormes. Het was bedoeld als een creatieve manier om de beperkende regels rond uitvaarten te omzeilen. 

Maar toen de auto met het stoffelijk overschot van Hormes langskwam, stapten de meeste mensen toch uit om voor hem te klappen.

Besloten kring

Kennissen namen op Facebook het initiatief voor de erehaag. Een afscheid in besloten kring paste helemaal niet bij Hormes, vonden Jaap de Bruijn en Rob Evers, die met hun klusbedrijven jarenlang vaste klant van hem waren. Hormes gaf met zijn broer Jan decennialang leiding aan een onderneming in bouwmaterialen, tegels en keukens.

Het initiatief kwam de twee, én de familie, op bezorgde telefoontjes van politie en gemeente te staan. Die gingen uiteindelijk overstag, mits er geen verkeersoverlast zou komen.

Volledig scherm
© Paul Rapp

Hormes sloeg zelf nooit een afscheid over

Zaterdag maakte Hormes, die op zijn 67ste plotseling overleed aan een hartstilstand, vanuit huis in Bergharen via zijn geliefde s.c. Woezik, zijn ouderlijk huis en het bedrijf zijn laatste rit naar het crematorium in Beuningen. 

De familie Hormes stelde het eerbetoon langs de weg zeer op prijs. Vele honderden mensen waren in normale tijden op zijn uitvaart af gekomen, aldus echtgenote Janet. Dat de attente Hormes zelf nooit een afscheid oversloeg, maakte de gedwongen ‘besloten kring’ extra pijnlijk. 

Frans was een sociale ondernemer, een goedzak, zegt zijn echtgenote. Aannemers die hij ontving konden altijd rekenen op een praatje en een kop koffie, en zelfs na zijn pensionering bracht Hormes graag nog persoonlijk materialen naar de klanten toe. Talloze verenigingen konden rekenen op zijn inzet of sponsoring, die hij geregeld uit eigen zak betaalde.