Een bouwplaats waar PéGé-woningen in elkaar worden gezet, 1972.
Volledig scherm
PREMIUM
Een bouwplaats waar PéGé-woningen in elkaar worden gezet, 1972. © Foto collectie familie Guelen

Ex-werknemers nog altijd trots op gouden idee van huis dat in twee weken was te bouwen

WIJCHEN - Het Wijchense bouwbedrijf Guelen baarde in de jaren ’50 van de vorige eeuw opzien met de PéGé-woning, een huis dat in twee weken gebouwd kon worden. In een periode van ernstige woningnood was het een gouden idee. Op 30 mei is er in Nijmegen een reünie voor oud-medewerkers.

,,Guelen was een bedrijf met een sociaal gevoel’’, zegt Juul van Thiel-Ariëns (70). ,,Een gezin dat financieel in de knoop zat, werd extra geholpen. En het geld van de overuren deden we in een pot. Dat bedrag werd door de directie verdubbeld, en daarvan werden cadeautjes gekocht voor het Sinterklaasfeest voor de kinderen van de werknemers.’’

Van Thiel-Ariëns heeft, net als de meeste andere oud-werknemers, een warm gevoel bij bouwbedrijf Guelen. Ze werkte er van 1965 tot 1972 op de boekhouding. Samen met Gerard Albers (72), Annie de Klein-Peters (70) en Ton van Dreumel (73) organiseert ze een reünie voor oud-werknemers van het roemruchte Wijchense bouwbedrijf.

Een huis dat in de fabriek wordt gemaakt

Johannes Guelen begint eind negentiende eeuw in Wijchen als timmerman. Zijn zoon Piet zet de zaak voort. In 1941 bouwt deze een timmerfabriek. In de jaren ’50 nemen zijn vijf zoons de zaak over. In een rustige periode besluiten ze naast de fabriek een huis te bouwen voor twee van hen.

Ze merken dat het makkelijk is om het huis in de werkplaats voor te bereiden. Ze werken een plan uit voor een woning die in de fabriek in delen wordt gemaakt en op de bouwplaats in elkaar gezet: de prefabwoning. 

V.l.n.r. Ton van Dreumel, Juul van Thiel Ariëns, Annie de Klein-Peters en Gerard Albers met een vlag van bouwbedrijf Guelen. Achter hen het rijtje PéGé-woningen aan de Passeweg in Wijchen, die in 2015 tot monument zijn uitgeroepen.
Volledig scherm
V.l.n.r. Ton van Dreumel, Juul van Thiel Ariëns, Annie de Klein-Peters en Gerard Albers met een vlag van bouwbedrijf Guelen. Achter hen het rijtje PéGé-woningen aan de Passeweg in Wijchen, die in 2015 tot monument zijn uitgeroepen. © Koen Verheijden

Demonstratiewoning

Er wordt een stuk grond gekocht bij het centrum van Wijchen, aan het spoor. Daar wordt in 1956 een dubbele demonstratiewoning gebouwd. Aan het huis komen weinig bakstenen en helemaal geen dakpannen te pas. Die materialen zijn in de naoorlogse jaren schaars.

,,We gebruikten veel houten profielen en gipsplaten. Op de bouwplaats hoefden alleen de zijgevels nog maar gemetseld te worden’’, vertelt Ton van Dreumel. Hij werkte van 1962 tot 1975 als timmerman bij Guelen. Op het dak van de woningen kwam asfalt.

Quote

Kort na het faillisse­ment ging ik met mijn vader naar de kermis in Wijchen. Hij liep daar met afhangende schouders

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement