Algemene controle op bungalowpark Wighenerhorst in Wijchen, 21-3-2019 .
Volledig scherm
Algemene controle op bungalowpark Wighenerhorst in Wijchen, 21-3-2019 . © Gerard Verschooten

Geen uitzettingen op vakantiepark Wighenerhorst: coronacrisis zorgt voor lucht

WIJCHEN - Mensen die illegaal wonen op het Wijchense bungalowpark Wighenerhorst, hoeven niet al op korte termijn te verhuizen. Vanwege de coronacrisis heeft de gemeente alle gedwongen verhuizingen een half jaar opgeschoven.

Mensen die een boete boven het hoofd hangt omdat ze komende tijd hun vakantiehuisje moesten verlaten, krijgen een brief waarin de coronacrisis een ‘bijzondere omstandigheid’ wordt genoemd die het mogelijk maakt de maatregelen op te schuiven.

Dwangsom

In het najaar kregen eigenaren en bewoners van 43 van de 109 huisjes op Wighenerhorst een dwangsom opgelegd: als ze de woning niet binnen een half jaar zouden verlaten, zou die boete kunnen oplopen tot tienduizend euro. De gemeente wil dat het park helemaal voor recreatie beschikbaar komt. Alleen mensen die ooit een gedoogbeschikking kregen om er te wonen, mogen blijven.

De eigenaren maakten massaal bezwaar. In de enkele zaak die al voor de rechter kwam, werd de gemeente Wijchen echter in het gelijk gesteld. Juist die bezwaarmaker heeft inmiddels een ander huis gevonden. Tonnie Stevens woont een maand of acht per jaar in een huisje op Wighenerhorst. Vanaf komende maand moest hij daar een punt achter zetten. Voor hem maakt het ‘corona-uitstel’ niet veel uit, zegt hij, al heeft hij nu wel wat meer tijd om te verhuizen.

Wighenerhorst.
Volledig scherm
Wighenerhorst. © DG

Flatje

Volgens voorzitter Marijke van Hout van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van Wighenerhorst zijn er ‘tot haar spijt’ al enkele mensen verhuisd. Precieze aantallen weet ze niet. ,,Maar ik weet van mensen die nu op een klein flatje op vijf hoog wonen. Die hebben ‘geluk’ gehad, maar zitten wel buiten Wijchen.”

Het verleende uitstel lost volgens haar geen enkel probleem op. ,,Alles staat nu stil, dus over een half jaar zijn er nog steeds geen woningen in de buurt beschikbaar voor wie weg moet. De gedwongen verhuizing blijft als een zwaard van Damocles boven mensen hangen. Dit hele gebeuren moet gewoon worden afgeblazen.”

Volgens onderzoek dat de VvE liet uitvoeren, is het park niet levensvatbaar als vakantie- en recreatiepark. En ook al zou het dat wel zijn, zegt Van Hout, dan hebben de eigenaren niet de ‘miljoenen’ op zak die nodig  zijn om het park daarvoor weer geschikt te maken.

Algemene controle op bungalowpark Wighenerhorst in Wijchen, 21-3-2019 .
Volledig scherm
Algemene controle op bungalowpark Wighenerhorst in Wijchen, 21-3-2019 . © Gerard Verschooten

Groene Heuvels

Het uitstel in Wijchen blijft in buurgemeente Beuningen niet onopgemerkt. Daar speelt een soortgelijke situatie op vakantiepark de Groene Heuvels. Eigenaren kregen er eveneens zes maanden de tijd om hun bungalows weer te gebruiken voor recreatie. Wie dat niet doet, ontvangt na die periode een fikse boete. 

Waarom kan Beuningen die termijn ook niet met een halfjaar verlengen, vraagt een huisjeseigenaar en -bewoner zich in een reactie af. SP Beuningen verzoekt burgemeester en wethouders ook om terughoudend op te treden op de Groene Heuvels. Of ze dat gaan doen, kon het college gisteren niet zeggen. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement