Volledig scherm
In Museum Het Valkhof in Nijmegen zijn vondsten uit een eerder gevonden Wijchens wagengraf uit de steentijd te zien. © DG

Geroofd wagengraf uit de Vennen mogelijk al snel gepresenteerd

WIJCHEN/ OVERASSELT - Mogelijk komende winter al krijgen liefhebbers van archeologie te zien wat er is gevonden in het zogenoemde wagengraf in de Hatertse en Overasseltse Vennen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam willen tot die tijd niets kwijt over de bijzondere vondst uit de ijzertijd.

Die werd anderhalf jaar geleden al gedaan, maar is angstvallig stilgehouden. Het nieuws over de vondst door mensen die illegaal met een metaaldetector de Vennen doorzochten kwam deze week via De Gelderlander naar buiten.

Rechter

Volgens woordvoerder Dolf Muller van de RCE kunnen de vondsten misschien in januari of februari al worden getoond. Momenteel is het het belangrijkst ze goed te conserveren, zegt hij. Mede omdat de zaak nog ‘onder de rechter’ is, wil hij niet zeggen waaruit de archeologische schat precies bestaat en waar hij nu ligt.

Ook Nico Roymans, als hoogleraar West-Europese Archeologie aan de VU betrokken bij het onderzoek, wil daarover niets kwijt. Roymans verwacht dat zijn onderzoek ergens in 2020 is afgerond. Hij denkt dat zijn bevindingen in een ‘uitvoerig persmoment’ zullen worden gepresenteerd.

Grof geld

De Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed doet onderzoek naar de omstandigheden waaronder de ‘bijzondere archeologische vondst’, mogelijk een urn en ijzeren onderdelen van een strijdwagen, is gedaan.

De artefacten werden te koop aangeboden aan, onder meer, Museum Kasteel Wijchen. Dat weigerde op het aanbod ‘voor grof geld’ in te gaan en schakelde de Inspectie in.

Het museum hoopt de vondst, die werd gedaan op Heumens grondgebied, wel ooit zelf te kunnen tonen. Een wagengraf van een krijgsheer dat eind negentiende eeuw in Wijchen zelf werd blootgelegd, is te zien in museum Het Valkhof in Nijmegen. Het gaat, onder meer, om een bronzen bijl, wieldoppen, paardenbitten en een zwaard.