Volledig scherm
PREMIUM
Op de Ganzenheuvel in harte Nijmegen konden mensen donderdag bij Prikkels op het terras plaatsnemen in echte strandstoelen en hun voeten werden gekoeld in opblaaszwembadjes. © Paul Rapp

Hitte het ergst in steden: maatregelen zijn nodig

WAGENINGEN/ WIJCHEN - De hitte is vooral in stadscentra zo’n groot probleem, dat maatregelen nodig zijn. Over de plaats van gebouwen en bomen, de kleur van huizen en bestrating, het neerhangen van schaduwdoeken: de tijd is rijp om er over na te denken. 

De warmte kan er nu niet weg en de temperaturen lopen ook door de inrichting van de centra van plaatsen als Arnhem en Nijmegen enorm op. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit weten uit metingen die de afgelopen dagen zijn gehouden dat de warmte boven steden ’s nachts op zo’n paar honderd meter hoogte blijft hangen.

Zo was het op de Dam in Amsterdam woensdagochtend 23 graden, en 200 meter hoger 30 graden. Gisteren werden weer verschillende records verbroken en was het op veel plekken in deze regio tegen de 40 graden.

Om de hitte tegen te gaan, moeten gemeenten en bewoners veel meer nadenken over hoe ze de ruimte inrichten, bepleit adviseur Martijn Steenstra van ingenieursbureau Sweco. Het bureau adviseert onder meer Duiven, Zevenaar en Westervoort over de vraag wat die gemeenten kunnen doen om er voor te zorgen dat het er niet zo warm wordt. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement