Volledig scherm
© ANP XTRA

Inspecties: meer oog nodig voor veiligheid kind in Wijchen

WIJCHEN - Hulpverleners die gezinnen helpen waar sprake is van alcoholmisbruik, mishandeling of schulden, hebben niet altijd voldoende aandacht voor de veiligheid van de kinderen. De gemeente Wijchen komt met een verbeterplan. Onder meer de samenwerking tussen hulpverleners moet verbeteren.  

Ook moet er in probleemgezinnen altijd met betrokken kinderen zélf worden gesproken over hun mening over de geboden hulp.

De conclusie dat er meer oog moet zijn voor de veiligheid van kinderen in de hulpverlening in Wijchen komt van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerkingsverband van landelijke Inspecties Gezondheidszorg en Jeugd, Onderwijs, Veiligheid en Justitie en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De gemeente Wijchen meldde zich vrijwillig voor een onderzoek naar de eigen prestaties. Ze moet de eigen zwakke punten nu wel verplicht aanpakken.

Vijftig keer per jaar in Wijchen

Wijchense professionals bieden gezinnen hulp bij problemen als alcoholmisbruik, mishandeling of schulden. Vaak begint die hulp nadat Veilig Thuis, het regionale advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, een gezin voor zorg aan het sociale wijkteam overdraagt. Dat gebeurt in Wijchen zo’n vijftig keer per jaar. 

Veilig Thuis komt in actie als er een onveilige situatie is voor gezinsleden. Dat kunnen ook volwassenen zijn. Terwijl een specifiek probleem als overmatig alcoholgebruik vervolgens wordt aangepakt, wordt in Wijchen echter te weinig gekeken hoe het ondertussen met de veiligheid van andere gezinsleden staat.

Tekortkomingen

De onderzoekers wijzen op tekortkomingen in de Wijchense aanpak. Zo moet een ‘geval’ niet bijna standaard worden overgedragen zonder dat een gezin met alle hulpverleners wordt bezocht voor overleg, vinden ze. Ook moeten hulpverleners het welzijn van alle gezinsleden beter in het oog blijven houden. Nu komt het bijvoorbeeld voor dat, zodra een moeder hulp krijgt, nauwelijks meer naar het betrokken kind wordt gekeken.

,,Als je bij een kind steeds blauwe plekken ziet, weet je dat er wat loos is’', zegt verantwoordelijk wethouder Titus Burgers. ,,Maar bij iets als psychische verwaarlozing is dat veel moeilijker. Hulpverleners moeten daarom ook samen afspreken wat ze definiëren als ‘veilig’, wanneer ze het wel of niet goed vinden gaan.”

Verbeterplan

Burgers komt snel met een ‘verbeterplan’. Daarin moet ook staan hoe hulpverleners hun werk beter op elkaar kunnen afstemmen, hoe ze informatie beter kunnen delen, hoe ze kinderen meer een stem kunnen geven en hulp sneller kan worden opgestart. Dat betekent volgens Burgers niet dat álle aangedragen punten meteen worden opgelost. Sommige oplossingen vergen immers tijd, en dus ook geld en menskracht die er niet altijd zijn.

De inspecties zijn op veel punten ook mild over de Wijchense prestaties. Zo prijzen ze de manier waarop het sociaal wijkteam veiligheid in een gezin bespreekbaar maakt en hoe professionals elkaar en, bijvoorbeeld, scholen snel en makkelijk opzoeken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement